Greenpeace aksjonerer på Shell-raffineri i Danmark

Pressemelding - 28 august, 2013
35 isbjørner og aktivister fra Greenpeace har nettopp gått inn på Shells oljeraffineri i Fredericia i Danmark. Ved hjelp av fire stiger klatret aktivistene over det 2,5 meter høye gjerdet rett før soloppgang.

28. august 2013

35 isbjørner og aktivister fra Greenpeace har nettopp gått inn på Shells oljeraffineri i Fredericia i Danmark. Ved hjelp av fire stiger klatret aktivistene over det 2,5 meter høye gjerdet rett før soloppgang.

 

En gruppe aktivister er i gang med å klatre opp på en av siloene til raffineriet, og der vil de starte arbeidet med å endre Shells karakteristiske gule og røde logo på siden av siloen til å forestille Shells ’sanne ansikt’. En annen gruppe aktivister er på vei opp på den største pipa på raffineriet.

- Shell leder an i jakten på olje i Arktis, men de har vist seg komplett ute av stand til å beskytte det sårbare miljøet og den unike naturen på Grønland og i resten av regionen. Når nå enda flere får se Shells sanne ansikt, er vi ett skritt nærmere et oljefritt Arktis, sier den latviske aktivisten Janis Cepuritis, som er med på aksjonen. I tillegg til ham deltar også aktivister fra Danmark, Sverige, Finland, Tyskland og Italia.

 

Aksjonen skjer samtidig som Greenpeace gir ut rapporten ’Shells sanne ansikt’, som argumenterer for at oljeselskapet ikke bør få slippe inn i Arktis, hvor de vil utnytte at isen smelter til å lete etter mer av den oljen som bidrar til klimaendringer i første omgang.

- I likhet med Statoil ønsker Shell å framstå som at de tar miljøansvar, samtidig som de er involvert i skitne operasjoner rundt om i verden. Shell har allerede demonstrert skremmende brudd på sikkerheten i Alaska, de har skitnet til Niger-deltaet fullstendig med oljeutslipp, og nå er de klare for å sette i gang seismikkskyting i Russland og Grønland. Planene må stoppes nå, så Grønland ikke blir det neste Nigeria, sier Nora Christiansen. Hun er best kjent i Norge for å ha kommet seg inn på gallaen under klimatoppmøtet i København. Nå er hun arktisrådgiver i Greenpeace International.

Aksjonen i Danmark er en del av Greenpeaces globale kampanje mot Shell og deres planer om risikofylt oljeleting i Arktis. I juli klatret seks kvinner fra Greenpeace opp på vesteuropas høyeste bygning nær Shells globale hovedkvarter i London, og på søndag rullet aktivister et 20 meter langt banner ut ved VIP-tribunen under Belgias Formel 1 Grand Prix, som er Shells største årlige reklamesatsning.

3,7 millioner mennesker har skrevet under på Greenpeaces kampanje [LINK savethearctic.org] for å beskytte Arktis fra offshore oljeboring og etablere et globalt naturreservat rundt Nordpolen.

Kontakt:
Niels Fuglsang, prosjektleder for den danske Arktis-kampanjen i Greenpeace, mob. +45 24 22 01 86

Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsmedarbeider Greenpeace i Norge, tlf +47 977 10 530

Les den ferske Greenpeace-rapporten: ’Shells sanne ansikt’ (dansk versjon)

Foto/video: løpende oppdatert materiale kan hentes her