Arctic 30 er benådet

Pressemelding - 18 desember, 2013
Det ser ut til at Greenpeace-aktivistene også vil bli benådet, etter at Dumaen i morges behandlet Putins forslag om benåding. Den avgjørende voteringen skjer i kveld.

Putins forslag om benåding, som skulle behandles av Dumaen i forbindelse med 20-årsjubileet for Russlands grunnlov, inkluderte først ikke de 30 Greenpeace-aktivistene.

Men etter en mindre endring i Dumaen i går kveld ser det nå ut til at også Greenpeace-aktivistene vil bli inkludert. Den avgjørende voteringen vil skje kl 16 russisk tid, men den eneste muligheten for at de 30 ikke vil bli benådet er hvis hele lovforslaget blir nedstemt, noe som anses som svært usannsynlig.

- Dette ser lovende ut! Vi er lettet over at vi nå trolig får en slutt på denne absurde saken, men samtidig er det ikke grunn til å feire. De har tilbragt to måneder i fengsel for en forbrytelse de ikke har begått, og burde aldri blitt anklagd i utgangspunktet. Men når det er sagt, så er det en fantastisk julegave til deres nærmeste, hele Greenpeace og alle våre støttespillere at de nå forhåpentligvis snart får reise hjem, og at vi sammen kan fortsette kampen for en grønnere og fredeligere verden, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Greenpeace-aktivistene selv har også uttrykt lettelse over det som ser ut som en løsning på saken deres, men samtidig advart mot at benådingen ikke gjelder Arktis.

- De 30 blir trolig benådet, men Arktis blir ikke benådet. Området er fortsatt truet av risikofylt oljevirksomhet, og vi kommer til å fortsette kampen til de 30 klimaheltene for å beskytte Arktis, sier Truls Gulowsen. 

De 28 Greenpeace-aktivistene og 2 frilansjournalistene ble arrestert etter en miljøprotest mot oljeboring i Arktis. De ble først siktet for piratvirksomhet, før anklagen ble endret til pøbelvirksomhet.

Det er ennå ikke klart når de 30 kan forlate Russland, ettersom de må få visum og andre nødvendige papirer først. Også Havrettsdomstolen ITLOS har beordret at de 30 skal få reise hjem og at skipet Arctic Sunrise, som fortsatt ligger i arrest i Murmansk, skal frigis.