Greenpeace slutter å betale pensjon av hensyn til klimaet

Nyhet - 25 april, 2018
Greenpeace i Sverige stanser i dag alle innbetalinger av pensjonspenger, inntil det svenske pensjonsfondet har trukket sine investeringer ut av kull og olje.

Greenpeace i Sverige har i dag gitt beskjed til det statlige pensjonsfondet at organisasjonen ikke lenger vil betale inn pensjonspenger, om pengene blir investert i kull, olje og gass. Det betyr at arbeidsgiveren Greenpeace slutter å betale den tredjedelen av arbeidsgiveravgiften som tilsvarer den statlige pensjonsavgiften i Sverige.

13 milliarder kroner

Det svenske pensjonsfondet har 13 milliarder kroner investert i 43 av de 100 mest forurensende selskapene i verden. Det er tale om selskap som ExxonMobile, verdens største private oljeselskpap, og Lundin Petroleum som er mistenkt for folkerettsbrudd i Sør-Sudan.

- Som miljøorganisasjon kan vi helt enkelt ikke være med på å bidra til finansieringen av disse selskapene. Det syns vi ingen andre bør gjøre heller, sier leder i Greenpeace Sverige, Frode Pleym.

Kravene for å begynne å betale inn penger igjen til statens pensjonsfond, er at AP-fondene innfører en politikk og en plan for hvordan de skal slutte å investere i klimaverstinger. I mellomtiden vil Greenpeace sette inn pengene, vel 200.000 svenske kroner i måneden, på et annet sperret fond.

Vil betale

– Vi tror på et sterkt og bærekraftig pensjonssystem. Greenpeace vil betale pensjonsavgiftene, men slik det ser ut nå så pensjonssparer vi til vår egen undergang. Om vi alle skal kunne nyte av en trygg pensjon så kan vi ikke ødelegge vår framtid ved å finansiere den største trusselen mot oss alle, nemlig klimakrisen, sier Pleym.

Norge har et annet pensjonssystem enn Sverige. Her går pensjonspengene rett inn på statsbudsjettet, mens statens overskudd overføres til statens pensjonsfond utland også kalt oljefondet. Det norske oljefondet har fortsatt store midler investert i kull, olje og gass. Greenpeace arbeider for at oljefondet skal trekke seg helt ut av kull- og oljeselskaper og er glad for at det foregår en prosess i så måte. I og med at vårt system er så annerledes enn det svenske, er det ikke aktuelt for Greenpeace Norge å slute å betale pensjonspenger til staten.

Kontakt: Frode Pleym, sjef for Greenpeace i Sverige: +46707280447  

Truls Gulowsen, leder Greenpeace Norge: 901 07 904. 

Se pressekonferansen på facebook: https://www.facebook.com/greenpeace.sverige/videos/10155309851441891/