I sommer planlegger et av verdens største oljeselskap, amerikanske ExxonMobil, sammen med den russiske oljegiganten Rosneft å bore verdens mest ekstreme prøveboring i det isfylte og avsidesliggende Karahavet. Jeg kan finne minst 10 grunner til at det er en dårlig ide:

1. Ice ice, baby


Karahavet er fullt av is. Opptil 300 dager i året er havet dekket av is som blir opptil 16 meter tykk, og om vinteren faller temperaturen til -46 grader. Til og med Exxon og Rosnefts egne eksperter advarer om at disse forholdene er risikable for oljeboring; etter å ha undersøkt vær- og isforholdene i blant annet Karahavet, rapporterte de om funn som «burde sjokkere» oljeselskapene: de fant over 1000 isfjell, blant annet isfjell mer enn 100 meter høye.

2. De skal bore på grensa til en nasjonalpark


Borelisensen til Exxon og Rosneft grenser til en stor russisk nasjonalpark. Faktisk overlapper lisensen så vidt med nasjonalparken, som er hjem for isbjørner, digre hvalrosskolonier og en av de største fuglekoloniene på den nordlige halvkule. Et oljesøl her kan få dramatiske konsekvenser.

3. Oljeberedskapsplanen deres er hemmelig
Hvis det skjer et oljeutslipp (og for å være ærlig, under så ekstreme forhold er sjansen ganske stor) vet vi ikke hvordan Exxon og Rosneft vil takle det, fordi de ikke har offentliggjort oljeberedskapsplanen sin, selv om vi første gang ba dem om det for mer enn tre måneder siden. La oss håpe de faktisk har en plan!

4. Du kan ikke fjerne oljesøl fra is


Om de skulle ha en oljeberedskapsplan, får vi bare håpe oljeutslippet ikke skjer en av de 300 dagene i året når Karahavet er islagt, for da vil det være umulig å rydde opp. Det fins fortsatt ingen måte å fjerne oljesøl fra is, noe som betyr at oljen vil spre seg i det kalde vannet, og ende som fiskemat eller i fjærene på sjøfugl eller pelsen på seler og isbjørner.

5. Det er Exxon Valdez-Exxon som skal bore


Når det gjelder oljeutslipp, så har ikke Exxon akkurat det beste ryktet. For 25 år siden var Exxon ansvarlig for en av historiens verste miljøkatastrofer: Exxon Valdez-ulykken. Mer enn 40 000 tonn råolje fosset ut i vannet, og konsekvensene merkes fortsatt i dag, 25 år senere.

6. Rosneft er ikke så bekymret for å slippe ut olje


Det virker ikke som oljeindustrien bryr seg noe særlig om de slipper ut olje i Russland, siden det hvert år lekker ut olje tilsvarende seks Deepwater Horizon-utslipp i Russland. Rosneft står bak haugevis av disse lekkasjene og utslippene, noe vi blant annet dokumenterte på en rundtur i Sibir i fjor.

7. Der de skal bore er virkelig gokk


Den planlagte boringen blir ikke bare verdens mest ekstreme, men også den mest avsidesliggende arktiske boringen. Nærmeste helikopterbase er i Murmansk, 1600 kilometer unna boreområdet. Det betyr at det er for langt unna til å fly mannskapet ut med helikopter. De må fraktes med skip, noe som tar 4-5 dager. Hvis de trenger ekstra ressurser i tilfelle en ulykke eller et oljeutslipp, vil hjelpen være langt unna.

8. Det er skikkelig dyrt

Å bore under sånne ekstreme forhold er mye dyrere enn «vanlig» oljeboring, og Exxon skal allerede ha brukt tre ganger så mye som normalt på dette prosjektet. Kanskje det er derfor de er så oppsatt på å gjennomføre det. Men arktisk olje er ikke den beste investeringen, det er nemlig noe av den dyreste og mest utilgjengelige oljen på planeten, ifølge ekspertene. Legg til den allerede enorme miljø- og sikkerhetsrisikoen, og det kan se ut som Exxon og Rosneft gambler med aksjonærenes og investorenes penger.

9. De bruker ikke akkurat det siste av teknologi


Man skulle trodd at de som skal utføre tidenes mest ekstreme oljeboring i Arktis ville sørget for å bruke det nyeste og beste innen teknologi. Men neida, Exxon og Rosneft har leid en pent brukt norsk oljerigg som aldri før har boret i isfylte farvann. Akkurat nå er riggen på verft i Ølen, for å gjøres så klar som det går an for å takle de ekstreme forholdene i Karahavet.

10. Vi bør ikke hente opp denne oljen uansett


Klimaeksperter, blant annet i det internasjonale energibyrået IEA, sier at mesteparten av kullet, oljen og gassen vi alt har funnet må bli i bakken hvis vi skal unngå farlige klimaendringer. Da gir det ingen mening å dra inn i Arktis for å lete etter enda mer olje klimaet ikke har råd til at vi brenner, og å risikere det sårbare arktiske miljøet med det samme.

Vi kommer til å fortsette kampen for å stoppe disse risikable boreplanene, og beskytte Arktis. Bli med meg på savethearctic.org