I dag feirer vi!

Den nordiske palmeoljekjempen AarhusKarlshamn har endelig tatt steget og bestemt seg for å bli kvitt skitten palmeolje!

Om du noen gang har besøkt Århus i Danmark, eller Karlshamn i Sverige, har du kanskje sett de store møllene som tilhører AarhusKarlshamn-gruppen. Disse illeluktende, uvennlige stedene er der AAK foredler palmeoljen og gjør den om til vegetabilsk olje. AAKs palmeolje brukes så i nesten alle typer mat – fra sjokolade og snacks til frossenmat. Vi finner det i norske butikker – fra Findus’ Fish & Crisp, margarin fra Coop, Daimsjokolade og Arla fetaost, ettersom AAK er ansvarlig for godt over halvparten av all palmeolje som brukes i norske matprodukter.

Den nye posisjonen på palmeolje forplikter AAK til å stoppe å bade kjøpe og selge ‘skitten palmeolje’, og kutte båndene til regnskogødeleggelser. AAK må forsikre at alle deres leverandører kan garantere at ingen palmeolje blir produsert i torvmyr- og regnskogsområder, og at de respekterer rettighetene til urfolk og andre lokalsamfunn. Dette er en kjempeendring fra et selskap som for bare seks måneder siden ble sett på som den store proppen i arbeidet med å sikre seg at bare ‘ren’ palmeolje sirkuleres på det nordiske markedet.

For å sette dette i perspektiv: palmeolje er alene den største grunnen til avskoging i Indonesia, og en økende trussel i for eksempel Afrika. AAK er den aller største palmeoljehandleren i Norden, og en av de største i Europa. Ved å nekte leverandørene sine å ødelegge mer regnskog og torvmyr, kan AAKs nye regelverk være et viktig steg i retning å transformere hele palmeoljesektoren i Norden og Europa.

Regnskog

Dette er potensielt en kjempeseier for verdens regnskoger, men, AAK må dømmes på bakgrunn av sine handlinger – ikke bare ord.

Greenpeace og våre støttespillere har allerede har fått selskap som Procter & Gamble, Colgate, Freia og Nidar, og palmeoljeprodusenter som Wilmar International, til å endre praksis. På grunn av dette er et hvert ledd i palmeoljekjeden på vei til å endre seg radikalt. Vi er nå et skritt nærmere å redde den indonesiske regnskogen, og vi er et skritt nærmere å gjøre det gjennomsnittlige handlenettet fylt med ‘bærekraftige’ varer, og ikke dårlig samvittighet.

Men, selv om AAKs nye regelverk er en del av disse fremskrittene og selv om vi ønsker velkommen lovnader om å droppe leverandører som ikke følger opp, så har det noen svakheter. Regelverket definerer ikke hva en skog faktisk er, og det har ikke noen klar tidsramme for når leverandørene skal være helt i samsvar med AAK og regelverket.

AAK må kreve at leverandørene beskytter all skog og torvmyr innen en gitt tid, de må definere hva de mener med ‘skog’ og bruke definisjonen som kalles High Carbon Stock som nå implementeres av andre palmeoljegiganter som Wilmar International. Bulldoserne må stoppe inntil dette er på plass – AAK kan ikke garantere at palmeoljen er fri for avskoging.

Det er én ting å ha et regelverk på papir, men det er noe annet å faktisk se endringer i praksisen – det er det Greenpeace vil måle AAK på og holde dem ansvarlige for.

Sammen kan vi fortsette å tvinge frem endringer, helt til hele palmeoljeindustrien har byttet til palmeolje fra ansvarlige leverandører. Folkemakt og offentlig press er de beste verktøyene vi har for å gjøre det mulig.

Hjelp oss å fortsette endringen av palmeoljeindustrien!