Denne uka møtte Greenpeace Kronprins Håkon og miljøminister Solhjell i Shangri-La.

De kom ikke alene: I følget til kronprinsparet var det et hundretalls norske businessfolk som luktet penger. Da var det fint at vi klarte å bringe lukten av skog til ministeren og prinsen.

Vi møttes på Shangri-La. Det er ikke et fiktivt drømmested – det er også et hotell i Jakarta. Der hadde Greenpeace Indonesia og jeg tatt oppstilling for å tale skogens sak med prinsen. I sin tale på felleskonferansen  om morgenen hadde prinsen snakket varmt om viktigheten av å ta vare på regnskogen. Jeg fikk to minutter med prinsen etterpå og fikk sjansen til å overlevere vårt syn på hvor arbeidet med den norsk-indonesiske regnskogavtalen står.

30. november 2012

 

Denne uka kom nyheten om at det indonesiske skogministeriet har gått inn for å forlenge en viktig del av regnskogavtalen med Norge – den delen som gjelder midlertig stans i utdeling av nye hogstlisenser. For å feire de gode nyhetene fikk Minister Solhjell fikk en varm velkomst: Et banner med teksten ‘Thank you for helping to save our forest homes’, holdt av to aktivister utkledd som tigere – og en liten symbolsk gave: En tøytiger. Skogavtalen handler ikke bare om CO2, men også om leveområder for urfolk og om ivareta biologisk mangfold. Den sumatriske tigeren er blant flere arter som er truet.

Det er ikke bare gode nyheter for regnskogen om dagen. Blant de norske businessfolkene var det nok noen som har ideer som vil legge ytterligere press på avtalen – og i Indonesia går det sakte med iverksettingen av avtalen. De kampene skal vi ta – men denne uka valgte vi å feire, skogprinsen, Solhjell og jeg.