Greenpeace internasjonale generalsekretær i ny aksjon mot russisk oljeplattform i Arktis

Nyhet - 27 august, 2012
Pechorahavet: Fjorten Greenpeaceaktivister, inkludert organisasjonens internasjonale generalsekretær Kumi Naidoo er på nytt i aksjon mot Gazproms gigantiske oljerigg Prirazlomnoya i russisk Arktis. Riggen er den første produksjonsplattformen i isfylte farvann i Arktis, og snart klar til å bore.

27. august 2012

.

Naidoo og de 13 andre aktivistene i tre gummibåter har siden halv fire i natt hindret arbeiderne å komme om bord på plattformen fra hotellskipet Anna Akhmatova, ved å feste seg til skipets ankerkjetting. Normalt skjer vaktskiftet klokken 04 norsk tid, men er i dag utsatt på ubestemt tid.

- For to dager siden klatret vi opp på denne plattformen for å stoppe den fra å ødelegge Arktis. I dag har vi stoppet den igjen, og vil bli her så lenge vi kan utsette borestart. Vår kamp for å redde Arktis vil fortsette med alle fredelige midler, men vi trenger politikere med mot og mange flere på laget for å oppnå varig vern av disse områdene, uttalte Kumi Naidoo fra aksjonen. 

Russiske Prirazlomnaya er den første permanente boreplattformen i den isfylte delen av Polhavet, og markerer en dramatisk milepæl i den brutale industrialiseringen som venter dette området om oljeindustrien får det som den vil. Til tross for de ekstreme forholdene har Gazprom kun offentliggjort et sammendrag av sin utdaterte oljesøl-håndteringsplan, men selv dette viser klart at selskapet ikke har verken planer eller utstyr for å håndtere et oljesøl i is.

- Oljeindustriens race mot Arktis må stoppes, enten de er i møterom eller på havet virker det som om grådigheten er ustoppelig. I dag, hvor havisen i Arktis er rapportert å passere historisk minsteutbredelse, er en god dag å aksjonere mot de som ser smeltingen som en forretningsmulighet, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Les mer om kampanjen og om aksjonen fredag:


Mer info under widgeten.
 

Kontakt for mer informasjon:


Truls Gulowsen, leder for Greenpeace I Norge (Oslo), 90107904

Kumi Naidoo eller Arctic Sunrise, via Szabina Mozes, Greenpeace International media officer +31 64 616 2023

Photo / video: Dannielle Taaffe, Greenpeace Video Desk, tel: +31 634 738 790

John Novis, Greenpeace International Photo Desk, tel: + 31 629 001 152