Aksjon mot kullkraft i Danmark

Nyhet - 28 april, 2008
16 Greenpeace aktivister klatret i dag tidlig opp i en 150 meter høy skorstein ved DONG Energys kraftverkbygg Avedøre2 ved Avedøre Holme, København. Med budskapet ”Bevar Avedøre2 kullfritt” protesterte aktivistene mot DONGs planer om å gå over til kullfyring på det ellers kullfrie Avedøre2.

En aktivist henger på siden av pipen til kraftverkbygget Avedøre2 i Danmark

- På Avedøre2 har det hittil vært forbud mot kullfyring, noe både DONG, regjeringen og Danmark som helhet kan være stolte over. - Å gå over til kullfyring er et meget dårlig trekk, spesielt så tett opp til klimatoppmøtet i 2009. For å beskytte klimaet og beholde Danmarks troverdighet i klimadebatten, er det avgjørende at Avedøre2 holdes kullfritt, sier Tarjei Haaland, energi- og klimakampanjeleder i Greenpeace i Danmark.Over halvparten av Danmarks energi produseres ved hjelp av kull, og utgjør samlet en tredjedel av Danmarks årlige co2 utslipp. Å gå over til kull ved Avedøre2 og Skærbæk3 vil kun føre til at Danmarks forbruk av kull og utslipp av CO2 økes.

- Det klimaet trenger nå, er at kullkraft avvikles hurtigst mulig - ikke at DONG går inn for å øke forbruket. Det vil være i strid med regjeringens egen langtidsplan for Danmark, hvor man til slutt skal være helt uavhengig av kull, olje og naturgass, avslutter Haaland.