Aksjonerer mot russisk oljeplattform

Pressemelding - 18 september, 2013
To Greenpeace-aktivister er i morges arrestert, etter uforsvarlig maktbruk av russisk kystvakt. Aktivistene klatret opp på Gazprom sin plattform, i protest mot arktisk oljeboring.

18. september 2013 Greenpeace-aktivist klatrer opp på Gazproms oljeplatform.

Aksjon mot Gazproms Arktiske boring © Denis Sinyakov / Greenpeace

 

Det er nå ingen aktivister igjen på riggen, men Greenpeace-skipet Arctic Sunrise er fortsatt i området. Aktivistene er nå anholdt av russisk kystvakt.

Mannskapet om bord på Greenpeace-skipet Arctic Sunrise rapportert om at 11 varselsskudd er avfyrt over skipet, og at kystvakten har truet med å skyte mot selve skipet om det ikke forlater området øyeblikkelig.

- Det vi ser fra russisk kystvakt er overdreven maktbruk, som ikke står i forhold til våre fredelige protester. Det er tydelig at russiske myndigheter er mer opptatt av å beskytte russiske oljeselskaper enn å beskytte Arktis, sier arktisrådgiver i Greenpeace, Erlend Tellnes.

 

18. september 2013

Aksjon mot Gazproms Arktiske boring © Denis Sinyakov / Greenpeace

 

Det er det russiske oljeselskapet Gazprom som eier plattformen. Selskapet er kjent for manglende sikkerhet, og har en svært mangelfull oljeberedskapsplan, der bare sammendraget er offentlig. Med is tilstede to tredeler av året og temperaturer ned mot minus 50 grader vil det være nærmest umulig med opprydning i tilfelle et oljesøl i dette området.

- Sikkerhetskulturen i russisk oljeindustri gjør meg svært bekymret når de nå utvider i Arktis. Det er ikke spesielt betryggende at planen deres for et oljeuhell er å hente utstyr 1000 km unna, og at dette utstyret bare fungerer i isfrie perioder. Denne plattformen er en oljeulykke som venter på å skje, sier Erlend Tellnes.

Ette russisk lov er det kun Gazrprom og Rosneft som kan være operatører på oljefelt til havs i Russland. Begge selskapene har tidligere vist at de ikke tar hensynet til miljø og sikkerhet på alvor.

- Jeg har selv sett omfattende oljesøl i i Sibir som Rosneft står for og forberedelser til oljeboring i Karahavet, og jeg er veldig bekymret for hvilke konsekvenser denne boringen kan få for det arktiske miljøet. At Statoil har inngått samarbeid med Rosneft og bidrar med teknologi gjør meg ikke mindre bekymret for boringen de planlegger i isfylte sårbare arktiske områder, sier Erlend Tellnes.

Gazprom planlegger å starte oljeutvinning fra området allerede neste år, noe som vil bli den
første arktiske oljeboringen i Russland.

Kontakt:
Åshild Lappegård Lahn, kommunikasjonsansvarlig i Greenpeace, tlf 97710530
Erlend Tellnes, arktisrådgiver i Greenpeace, tlf 99373407

Bilder er tilgjengelige her