Nye falske anklager

Pressemelding - 24 oktober, 2013
I går kom nyheten om at russiske myndigheter dropper piratanklagen mot de 30 fengslede aktivistene. Men den nye anklagen kan fortsatt gi 7 års fengsel, og er like falsk og oppdiktet som den forrige, mener Greenpeace.

 

Russiske myndigheter meldte i går kveld at de dropper anklagene om «piratvirksomhet» mot de 28 aktivistene og to frilansjournalistene som sitter fengslet i Murmansk på andre måneden etter en miljøprotest mot oljeboring i Arktis. I stedet vil Russland anklage dem for «hooliganisme», noe som kan gi inntil 7 år i fengsel.Greenpeace protesterer kraftig mot de nye anklagene, og karakteriserer dem som falske og oppdiktede.

- De 30 fengslede er verken «hooligans» eller pirater. Den nye anklagen er like overdreven og falsk som den forrige, og vi kommer til å protestere mot den som mot piratanklagen. Dette er et angrep på retten til å protestere fredelig. De 30 deltok i en miljøprotest for å varsle om risikofylt oljeboring i Arktis, og de burde løslates umiddelbart, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

Etterforskningskomiteen har også sagt at de muligens vil tiltale enkelte aktivister for brukt av makt mot kystvakten, noe som kan straffes med inntil 10 år. Dette dreier seg trolig om en hendelse under miljøprotesten da to gummibåter fra demonstrantene og kystvakten bumpet sammen.

- Anklagen om at ikke-voldelige Greenpeace-aktivister skal ha brukt makt mot kystvakten er absurd. Heldigvis fins det film av miljøprotesten og hendelsene da kystvakten kom, som avslører disse falske anklagene. Kystvakten var bevæpnet med kniver og skytevåpen da de anholdt de 30, som gjennomførte en miljøprotest med kun klatreutstyr og banner, sier Truls Gulowsen.

De 30 har sittet varetektsfengslet siden 19. september, da Greenpeace-skipet Arctic Sunrise ble ulovlig bordet av russisk kystvakt mens det befant seg i internasjonalt farvann. Amnesty International og Human Rights Watch er blant de som har støttet Greenpeace i å kreve at de 30 løslates. Også de vestlige oljeselskapene Shell og ENI, som samarbeider med russisk oljeindustri, har gått ut med støtte til de 30 aktivistene.