Greenpeace klar til å taue skadet japansk hvalfangstskip

Pressemelding - 16 februar, 2007
Esperanza er mindre en 24 timer unna det skadete hvalfangstskipet Nisshin Maru, og har tilbudt seg å bistå besetningen. En av mannskapet på Nisshin Maru er savnet etter at brann brøt ut på skipet den 14. februar, og det er rapportert at skipet har om lag 1.000 tonn olje om bord. Skipet ligger nå og driver mindre en 100 mil fra den største kolonien med Adeliepingviner i verden.

Greenpeace-skipet Esperanza i Sørishavet

Fiskerimyndighetene i Japan har allerede takket nei til tilbudet om hjelp, og beskylder Greenpeace for å være terrorister. Til tross for dette, fortsetter Esperanza mot det skadete skipet.

- Vi er først av alt bekymret for den savnede personen og resten av mannskapet. Dette er ikke tidspunktet for å leke politikk bak et skrivebord i Japan, sa Karli Thomas, kampanjeleder om bord på Esperanza. – Dette er en menneskelig tragedie og en potensiell miljøkatastrofe. Det er vår moralske plikt å handle, samtidig som det er en lovpålagt plikt under den Antarktiske lovgivningen for eierne til Nisshin Maru å ta i mot hjelpen, la Thomas til.

Greenpeace har tilbudt seg å taue skipet ut av Sørishavet. Kapteinen på Esperanza, Frank Kamp, har ti års erfaring med berging av skadete skip fra før han ble med Greenpeace. Det kan bli nødvendig med et fartøy til, når man skal taue den 8.000 tonn tunge Nisshin Maru gjennom de mer forblåste farvannene utenfor Sørishavet, men Greenpeace vil gjøre sitt ytterste for å få tauet skipet helt inn til havn.

Denne tragedien burde markere slutten på japans fullstendig unødvendige og meningsløse antarktiske hvalfangst, og den statlige støtten burde investeres i noe som hele det japanske folk kan dra nytte av, og ikke i et nytt eller reparert hvalskip, avslutter Thomas.

Emner