Comisia Europeană consultă cetățenii cu privire la gazele de șist

Comunicat de presă - februarie 12, 2013
Comisia Europeană a lansat un proces de consultare a publicului pe tema gazelor de șist. Chestionarul poate fi completat până pe 23 martie.

12 februarie - Greenpeace România încurajează cetățenii să participe în cadrul procesului de consultare a publicului organizat de Comisia Europeană, pe tema gazelor de șist, proces care se derulează până pe 23 martie.

În acest sens, Comisia Europeană a publicat un chestionar pentru consultarea publicului în privința riscurilor și legislației privind gazele de șist.

Chestionarul se poate completa în mai multe limbi, inclusiv în limba română, la următoarea adresă: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=SHALEGAS&lang=ro . Până în prezent aproape 7.000 de cetățeni europeni și-au exprimat părerea.

Greenpeace felicită primăria comunei Gherghești din județul Vaslui, care, recent, a decis printr-o hotărâre de Consiliu Local, interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist pe raza comunei. „Este o decizie curajoasă și sperăm ca și alți primari din zonă și nu numai să ia exemplu și să se mobilizeze astfel,” adaugă Irina Bandrabur, ofițer de presă, Greenpeace România.

Exploatarea gazelor de șist a fost interzisă în mai multe țări, printre care: Franța, Bulgaria[1], Irlanda, Africa de Sud, precum și în 18 state din SUA.

Metodele de fracturare hidraulică presupun o serie de riscuri asupra mediului, dintre care unele nu au fost aprofundate și înțelese suficient până la acest moment. În plus, este foarte posibil ca amprenta de carbon a gazului de șist să nu o depășească doar pe cea a gazului convențional, ci chiar pe cea a cărbunelui.

Unul dintre neajunsurile majore ale acestei tehnologii este legat direct de consumul de apă. Operațiunile de fracturare hidraulică asociate unui singur puț necesită un volum de apă ce poate varia între 9.000 m³ și 29.000 m³. Aceste valori pun sub semnul întrebării sustenabilitatea folosirii resurselor de apă chiar și în țări din zona temperată[2].

Greenpeace se opune exploatării rezervelor neconvenționale de gaze naturale. Greenpeace solicită un efort susținut pentru înțelegerea pe deplin a impactului acestei metode de extracție[3].

Subiecte