Poziția Greenpeace România față de protestele pentru abrogarea OUG 13/2017

Articol principal - februarie 6, 2017
Săptămâna trecută Greenpeace România s-a alăturat protestelor de stradă fără precedent în istoria României de după 1989, împotriva OUG 13/2017, care ar fi adus în cadrul legal dezincriminarea abuzului în serviciu.

Urmările intrării în vigoare ale aceste OUG ne-ar fi afectat munca pentru protejarea mediului înconjurător.

Credit foto: Ionuț Brigle / Greenpeace România

Datorită presiunii exercitate de numărul mare de oameni care au ieșit în stradă pentru a proteja democrația, Guvernul a abrogat ordonanța. Este o victorie pentru democrație. Pe această cale, cerem Guvernului să respecte și să urmeze principiile democratice ale statului de drept și luptei împotriva corupției, în noul proiect de lege care va înlocui OUG 13/2017 și să organizeze consultări corecte, inclusiv cu societatea civilă.
Considerăm ca ceea ce s-a întâmplat în România este o lecție pentru noi toți. Puterea extraordinară de mobilizare a oamenilor și solidaritatea lor atunci când și-au văzut drepturile amenințate, au uimit întreaga lume și au fost date ca exemplu de către presa internațională. Mai presus de orice, aceste fapte ne-au reamintit tuturor că trebuie să luptăm pentru drepturile noastre fundamentale și că avem puterea de a schimba demersurile injuste. Trăim într-o perioadă extrem de interesantă a omenirii, în care se întâmplă lucruri uimitoare, dar și îngrijorătoare pentru sănătatea planetei. Este necesar - acum mai mult decât oricând - să ne unim în lupta pentru protejarea planetei, confruntată cu amenințarea schimbărilor climatice. Este nevoie de acțiune acum, pentru un mediu curat, iar cel mai bun mediu este democrația!