Cum să abuzezi, cu acte în regulă, o zonă protejată

Articol principal - noiembrie 1, 2011
Greenpeace susține producerea de energie din surse regenerabile, cu condiția ca aceasta să nu afecteze în nici un fel mediul înconjurător.

Situația actuală a microhidrocentralelor – 22 noiembrie 2011

Echipa Greenpeace România a verificat ieri, 21 noiembrie 2011, pe teren, situația construirii microhidrocentralelor de pe râurile Capra, Buda și Otic.

Echipa a constatat pe teren că lucrările la microhidrocentrale continuă, în ciuda dispozițiilor  Ministrului Mediului că acestea vor fi suspendate până la lămurirea situației. De asemenea, Directorul Administrației Bazinale de Apă Argeș ocupa în continuare funcția respectivă  deși așa cum precizau declarațiile oficiale din presă, acesta fusese suspendat.

Greenpeace România solicită Ministerului Mediului și Pădurilor luarea unor măsuri imediate pentru oprirea lucrărilor care afectează în mod vizibil albiile râurilor și aplicarea sancțiunilor care se impun.

 

3 noiembrie 2011 - Update: Ministrul Mediului și Pădurilor, Laszlo Borbely, va înainta Guvernului un proiect de ordonanță de urgență care va institui un „moratoriu” asupra aprobărilor de construcții de microhidrocentrale (MHC).

Aprobarea de noi proiecte hidroenergetice ar urma sa fie suspendată pe termen de trei sau patru luni, a explicat ieri ministrul Borbely.

1 noiembrie 2011 - În urma sesizărilor referitoare la lucrările de amenajare care se efectuează în mod abuziv pe râurile din munții Făgăraș - Capra, Buda și Otic, Greenpeace a solicitat autorităților responsabile informații complete despre avizarea proiectelor pentru microhidrocentrale, impactul acestora asupra mediului pe termen lung, efectele produse până în prezent și informații referitoare la consultările cu publicul. De asemenea, organizația a solicitat efectuarea de controale pe teren.

Potrivit reprezentanților Gărzii de Mediu Argeș, s-au efectuat două controale pe teren, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 de lei, pentru încălcarea acordului de mediu, impunându-se măsuri permanente pentru evitarea poluării mediului pe perioada lucrărilor de construcţie.

Având în vedere faptul că aceste lucrări se derulează într-o zonă protejată la nivel european, fără respectarea prevederilor acordului de mediu, Greenpeace a solicitat Ministerului Mediului și Pădurilor efectuarea de urgență a unei anchete în cazul microhidrocentralelor de pe Capra, Buda și Otic și sancționarea celor ce se fac vinovați de această situație.

Greenpeace susține producerea de energie din surse regenerabile, cu condiția ca aceasta să nu afecteze în nici un fel mediul înconjurător. 

Subiecte