Analiza apei Dunării, la momentul rezultatelor

Comunicat de presă - octombrie 28, 2010

Reprezentanții Greenpeace România au luat probe de apă din Dunăre, la Baziaș

28 octombrie 2010 - București -

Probele de apă din Dunăre, prelevate recent [1]de către Greenpeace România, au fost trimise pentru analiză la un laborator independent, din afara țării. Analiza a urmărit determinarea concentrației unor elemente chimice periculoase din componența apei – crom, nichel, arseniu, cadmiu, stibiu și plumb.

A fost analizată apa din zona orașului Drobeta-Turnu Severin și din Baziaș – punctul în care începe tronsonul românesc al Dunării, iar rezultatele au indicat valori apropiate. La momentul prelevării de probe, concentrația celor șase elemente chimice în apa Dunării se situa cu mult sub limitele stabilite de lege [2] pentru apele de suprafață.

Astfel, din punctul de vedere al stării ecologice, valoarea elementelor urmărite se încadrează în limita care definește starea foarte bună, iar din punctul de vedere al stării chimice, valoarea acestora este de asemenea cu mult sub limita maximă impusă de lege.

Reiese astfel că, în privința apei Dunării, nu sunt motive de îngrijorare în urma accidentului ecologic petrecut în Ungaria la începutul lunii[3].

Note pentru editori

[1] În zilele de 14 și15 octombrie, Greenpeace România a prelevat apă din Dunăre, pentru analizarea gradului de poluare a acesteia în urma recentului accident ecologic petrecut în Ungaria. Deși din analizele derulate de către autoritățile române și din estimările proprii nu au rezultat motive de îngrijorare în privința apei Dunării, Greenpeace România a hotărât că prelevarea probelor de apă este totuși necesară, pentru mai multă siguranță. Un rol important în luarea acestei decizii l-au avut și apelurile primite de la populația din zona Dunării, solicitând intervenția Greenpeace. Mai multe persoane și-au exprimat astfel teama, justificată de mesajele - uneori insuficient explicate - primite din partea autorităților în privința apei.

[2] Ordinul nr. 161 din 16 februarie 2006, pentru aprobarea Normativului privind clasificarea calităţii apelor de suprafață în vederea stabilirii stării ecologice a corpurilor de apă; emitent - Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, Monitorul Oficial nr. 511 din 13 iunie 2006.

[3] În data de 4 octombrie, la o fabrică de alumină din localitatea Kolontar, Ungaria, a avut loc un accident ecologic în urma căruia masa de substanță toxică a inundat localitățile din apropiere, poluând atât apele curgătoare, cât și solul. Unda de poluare a ajuns pe tronsonul românesc al Dunării în prima parte a săptămânii trecute.

Subiecte