Lucrările la autostrada Transilvania dezgroapă substanțe toxice

Articol principal - ianuarie 16, 2012
Echipa Greenpeace România a primit mai multe sesizări de la locuitorii din apropierea orașului Turda, referitoare la lucrările de la autostrada Transilvania care au scos la suprafață un vechi depozit de materiale toxice.

Octombrie 2010: Echipa Greenpeace România a primit mai multe sesizări de la locuitorii din apropierea orașului Turda, referitoare la lucrările de la autostrada Transilvania care au scos la suprafață un vechi depozit de materiale toxice.

În zonă se află mai multe depozite de deșeuri de la fosta Uzină Chimică Turda, iar lucrările de la autostradă au dezgropat o cantitate concentrată de hexaclorciclohexan, o substanță care în trecut se folosea drept pesticid, însă care s-a dovedit a fi foarte toxică, atât pentru animale cât și pentru oameni (potențial cancerigenă).

Greenpeace a solicitat Gărzii de Mediu informații despre măsurile de înlăturare sau mutare a deșeurilor respective, precum și despre sancțiunile aplicate împotriva conducerii CNADNR.

Potrivit autorităților, deșeurile descoperite în zona autostrăzii au fost excavate și transportate într-un depozit temporar, pentru tratare.

În decembrie 2010 au fost aplicate amenzi pentru nerespectarea unor condiții impuse în Autorizația Integrată de Mediu pentru depozitul temporar.

Update: noiembrie 2011 -  În prezent, lucrările de decontaminare sunt finalizate.

Subiecte