Carieră de granit lângă Rânca

Articol principal - ianuarie 16, 2012
Noiembrie 2011- În zona Rânca, în apropierea orașului Novaci, județul Gorj, urmează să se deschidă o carieră de granit. Locuitorii din împrejurimi sunt îngrijorați că această carieră va afecta atât zona turistică cât și Transalpina. Mai mult, exploatarea și prelucrarea granitului din perimetrul Tolanu-Novaci se suprapune cu situl Natura 2000 - Nordul Gorjului de Est.

Greenpeace a demarat o investigație în acest caz. Astfel, potrivit Prefecturii Gorj și Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, pentru demararea lucrărilor, titularul proiectului a obținut până în prezent următoarele documente:

-       avizele pentru utilități

-       avizul emis de Apele Române

-       avizul custodelui ariei naturale „Situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Est”

-       avizul pentru P.U.Z. emis de APM Gorj.

Pentru continuarea evaluării impactului asupra factorilor de mediu și decizia de emitere a acordului de mediu, titularul de proiect trebuie să mai depună o serie de documente:

-       Studiul seismic de specialitate

-       Acordul sucursalei Direcția Radiocomunicații Timișoara

-       Avizul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.

Evaluarea impactul asupra mediului se va supune dezbaterii publice, care va avea loc în orașul Novaci. Consultările cu publicul vor fi anunțate pe site-ul APM Gorj (http://apmgj.anpm.ro/) și într-un ziar local. În urma comentariilor și sugestiilor propuse, se va emite sau nu acordul de mediu și restul avizelor, permisul de exploatare, autorizația de funcționare etc.

Astfel de proiecte nu pot fi aprobate și demarate fără acordul populației, de aceea este foarte importantă participarea cetățenilor. În caz contrar, se consideră că populația aprobă tacit iar autorizațiile solicitate sunt emise.

Informează-te și acționează la timp!

Subiecte