Mărășești jud. Vrancea: orășenii încă pot alege între apă potabilă și pesticide

Articol principal - ianuarie 16, 2012
Echipa Greenpeace România a primit o sesizare din partea mai multor locuitori din Mărășești, Vrancea, unde o fostă fabrică de detergenți urmează să fie transformată în fabrică de pesticide.

Februarie 2012: Consiliul Local Mărășești  a solicitat certificat de urbanism pentru construirea unei noi fabrici în locul fostei S.C. Chimica Mărășești. Printre avizele necesare eliberării certificatului de urbanism se numără și avizul din partea Agenției de Protecție a Mediului și studii de specialitate. Abia după obținerea acestor acte, se va elibera autorizația de construire a fabricii. 

9 Ianuarie 2012: Echipa Greenpeace România a primit o sesizare din partea mai multor locuitori din Mărășești, Vrancea, unde o fostă fabrică de detergenți urmează să fie transformată în fabrică de pesticide.

O parte dintre localnicii care locuiesc foarte aproape de viitoarea fabrică, se alimentează cu apă direct din pânza freatică, fiind expuși unei eventuale contaminări.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea, proiectul fabricii este în curs de avizare. După primirea avizelor proiectul va fi încadrat și se va stabili dacă este nevoie de emiterea unui acord de mediu. Ulterior vor avea loc consultări cu publicul, în cadrul cărora locuitorii pot ridica problema poluării pânzei freatice.

Consultările cu publicul vor fi anunțate pe site-ul APM Vrancea (http://apmvn.anpm.ro/)  și într-un ziar local.

Greenpeace face apel la locuitorii din zonă care sunt direct interesați de această situație, să participe la consultările cu publicul și să-și exprime punctul de vedere.

În funcție de comentariile aduse, proiectul va fi modificat, oprit sau aprobat.

Consultările cu publicul sunt anunțate pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului: http://www.anpm.ro/. Astfel de proiecte nu pot fi aprobate și demarate fără acordul populației, de aceea este foarte importantă participarea cetățenilor. În caz contrar, se consideră că populația aprobă tacit iar autorizațiile solicitate sunt emise.

Informează-te și acționează la timp!