Jachetele de iarnă elimină substanțe toxice în mediul înconjurător

Comunicat de presă - decembrie 17, 2013
În urma unor teste cerute de Fundația Greenpeace, au fost descoperite substanțe chimice periculoase în hainele specifice sezonului rece aparținând unor branduri renumite precum The North Face, Patagonia, Adidas și Salewa.

Haine de iarnă aparținând unor branduri cunoscute precum The North Face, Patagonia, Adidas și Salewa au fost testate și s-a descoperit că acestea elimină substanțe chimice. La inițiativa Greenpeace, două laboratoare independente au testat 17 mostre de haine pentru sezonul rece și au descoperit că acestea elimină compuși chimici perfluorurați și polifluorurați (PFC), precum și alte substanțe chimice periculoase.

Ironia din această poveste constă în faptul că brandurile de haine de exterior pentru sezonul rece se folosesc în promovarea produselor de imagini ale naturii. Dar hainele însele conțin substanțe chimice periculoase. Deși aceasta este o problemă în țările de producție, compuși chimici PFC au fost găsiți peste tot pe glob în apa de băut și chiar în sângele uman. Acest studiu arată că eliberarea în aer a acestor substanțe este o altă sursă de contaminare a mediului cu substanțe fluorinate.

Impregnarea textilelor cu agenți care conțin compuși PFC face ca hainele să fie impermeabile și să se curețe mai ușor de murdărie. Compușii cu fluor sunt persistenți în mediul înconjurător și pot ajunge în organismul uman în momentul în care oamenii respiră, se hrănesc sau beau apă. Compușii PFC pot afecta sistemul imunitar și fertilitatea și pot influența apariția bolilor tiroidiene.

Mănușile brandului Mammut depășesc limita admisă pentru PFOS

Pe lângă testarea pentru emiterea de substanțe toxice în mediul înconjurător, au fost de asemenea testate materiale din care se fac produse rezistente la apă. Un model de mănuși aparținând brandului Mammut conținea concentrații de sulfonat perfluoroctan peste limitele admise, iar jachete confecționate de brandurile Adidas, Jack Wolfskin, The North Face și Salewa au înregistrat concentrații alarmante de acid perfluorooctanoic toxic.

Care sunt soluțiile?

Alternative la aceste articole de îmbrăcăminte contaminate sunt deja disponibile la nivel global. Acestea includ jachete cu membrane care nu conțin substanțe chimice dăunătoare sau care au în componența lor poliester și poliuretan. Acest tip de jachete oferă protecție împotriva vântului, oferă respirabilitate și oferă o bună protecție în caz de ploi torențiale. 

Greenpeace face un apel către producătorii de îmbrăcăminte în aer liber să seteze obiective și termene clare pentru a elimina substanțele chimice și pentru a dezvolta și implementa alternative care să nu conțină fluoruri. De la începutul campaniei marca Greenpeace, cunoscută sub numele de Detox, în 2011, optsprezece companii de top de îmbrăcăminte s-au angajat să elimine substanțele chimice toxice din producția lor până în 2020.

Subiecte