H&M va renunța la compușii perfluorinați până în 2013

Articol principal - septembrie 13, 2012
Greenpeace salută decizia H&M de a renunța la compușii perfluorinați până în 2013, aceasta indicând începutul unui angajament serios de a elimina toate substanțele chimice periculoase din lanțul de aprovizionare și din produsele sale.

Amsterdam, 4 Septembrie 2012: Firma de modă H&M și-a luat angajamentul de a renunța la folosirea compușilor perfluorinați (PFC) inclusiv la derivatele sale (cum ar fi C8, C6 și C4) până la 1 ianuarie 2013.

Inițiativa H&M în această privință trimite un mesaj clar către alte branduri de textile care folosesc substanțe chimice periculoase, care afectează sistemul hormonal și de care nu este neapărat nevoie pentru a produce haine. Așa cum le-a și solicitat în cadrul campaniei Detox, Greenpeace se așteaptă și de la celelalte companii de îmbrăcăminte să urmeze acest exemplu, arătând că le pasă de siguranța consumatorilor și de mediul înconjurător. Companiile trebuie să adopte această măsură cu aceeași ambiție și rapiditate și să interzică imediat folosirea PFC-urilor.

Angajamentul H&M ar trebui să catalizeze o schimbare în cadrul industriei textilelor și trimite un mesaj clar către furnizorii globali, cum ar fi W.L. Gore, producătorii  „Gore Tex” ca aceștia să vină cu alternative fără PFC.

Greenpeace a descoperit, în urma unei investigații, legături între compania H&M, furnizorii săi din China și fenomenul deversărilor substanțelor chimice periculoase în râuri. În urma descoperirii acestor dovezi, Greenpeace a demarat o campanie, solicitând H&M să „detoxifice” lanțul de aprovizionare și produsele sale.

Au avut loc proteste în fața magazinelor H&M și mii de suporteri din toată lumea au postat pe pagina de Facebook a companiei mesaje și petiții pentru a cere eliminarea substanțelor toxice.

La un an de la începerea campaniei lucrurile stau puțin altfel. H&M și-a luat angajamentul să elimine deversările de substanțe chimice periculoase și a publicat chiar și un plan de acțiune. Ulterior, compania a devenit una din inițiatoarele planului comun Joint Roadmap, o inițiativă a industriei menită să elimine toate substanțele chimice periculoase din industria modei.

Însă progresele nu s-au oprit aici. Echipa managerială a văzut că noi am cerut acțiuni mai rapide și mai concrete. În aprilie 2012, ca parte a raportului despre sustenabilitate, H&M a anunțat o înăsprire a măsurilor de eliminare a alchilfenolilor, cât și un plan de acțiune în ceea ce privește PFC.

De la 1 ianuarie 2013, produsele companiei nu vor mai fi fabricate cu ajutorul substanțelor chimice care afectează sistemul hormonal. Această veste este una foarte bună atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru oamenii care locuiesc în apropierea furnizorilor companiei și care împart aceleași surse de apă.

Un mesaj puternic

H&M este însă departe de a fi perfect. Încă sunt aspecte la care mai trebuie lucrat și încă sunt lucruri cu care Greenpeace nu este de acord, însă trebuie remarcat atunci când unele companii se implică mai mult decât altele și dau dovadă de leadership. Acesta este unul din cazuri.

Fiind una din cele mai mari astfel de companii, interzicerea este și mai importantă, pentru că atunci când companiile mari iau măsuri, nu există loc pentru scuze din partea altora, care se pot referi la lanțuri de aprovizionare complexe și lucruri care „nu stau în puterea lor.”

Este un semnal important și pentru furnizorii de textile. Dacă produci apă pe bază de PFC sau haine rezistente la pete, atunci trebuie să vii și cu alternative la PFC, altfel alte companii vor face asta, pentru că aceasta este direcția în care se îndreaptă piața.

Lista neagră a celor 11 tipuri de substanțe chimice periculoase pe care, potrivit solicitărilor Greenpeace, companiile trebuie să le elimine, este doar începutul. Încă trebuie verificate chimicalele folosite la producerea textilelor, identificarea celor periculoase pentru sănătate și mediu și înlocuirea acestora cu alternative sigure astfel încât emisiile în mediul înconjurător să fie oprite. Acesta este un obiectiv amplu chiar și cu 2020 ca termen limită.

Gravitatea situației însă accelerează lucrurile. Exemplul H&M arată că se pot lua măsuri rapide. Nu mai sunt scuze pentru celelalte companii.

Subiecte