La șase luni de la dezastrul ecologic din Golful Mexic, Greenpeace stropește cu petrol mașinile de lux

Comunicat de presă - octombrie 21, 2010
Mai multe hostess aduse de Greenpeace au stropit cu petrol câteva mașini de lux, astăzi, la șase luni de la explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, pentru a marca lansarea raportului intitulat ”Evitarea dezastrelor legate de petrol” (Steering Clear of Oil Disasters).

Acțiune Greenpeace la Bruxelles. Mai multe hostess aduse de Greenpeace au stropit cu petrol câteva mașini de lux, astăzi, la șase luni de la explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, pentru a marca lansarea raportului intitulat Evitarea dezastrelor legate de petrol (Steering Clear of Oil Disasters).

Bruxelles, 20 octombrie 2010 – Mai multe hostess aduse de Greenpeace au stropit cu petrol câteva mașini de lux, astăzi, la șase luni de la explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, pentru a marca lansarea raportului intitulat Evitarea dezastrelor legate de petrol (Steering Clear of Oil Disasters).

Imitând prezentările din expozițiile auto, mai mulţi activiști au plasat trei automobile de lux de capacitate mare [1] în faţa biroului din Bruxelles a ACEA (Asociaţia Europeană a Constructorilor de Maşini), pe care ulterior le-au mânjit cu petrol pentru a trage un semnal de alarmă asupra unuia dintre cei mai mari consumatori de petrol la nivel mondial – transportul [2].

Specialistul Greenpeace pentru politica UE privind transporturile, Franziska Achterberg, a declarat: „Companiile de carburanți alimentează cursa periculoasă a extracției de petrol din surse maritime, din zona arctică și din alte zone neconvenționale, vulnerabile. La rândul lor, producătorii de mașini încetinesc în mod deliberat trecerea la tehnologiile nepoluante, jucând astfel un rol important în producerea dezastrelor precum cel din Golful Mexic. Singura garanție împotriva acestor dezastre ecologice este eliminarea cererii pentru petrol obținut în condiții de risc.

Raportul independent realizat de Greenpeace, Evitarea dezastrelor legatede petrol, demonstrează că, dacă UE impune o serie de standarde progresive în privința emisiilor de CO2 pentru autoturisme și furgonete [4], de urmat până în 2030, la acel moment consumul european de petrol va fi redus cu 8% față de cel estimat în mod normal. Acest pas ar elimina complet nevoia de import pentru petrol extras din surse riscante, ar reduce emisiile de carbon ale Europei cu 186 de milioane tone și ar atrage după sine economisirea a 42 mld. de dolari anual din importurile de petrol.

La acest moment, industria transportului nu contribuie echitabil în efortul european pentru stoparea încălzirii globale [5]. Forța de lobby a producătorilor din sector susține că aceste obiective sunt greu de atins, însă evoluția recentă a tehnologiei a demonstrat că reducerea consumului de combustibil la autovehicule este deja realizabilă. Drept exemplu, câteva dintre cele mai bine vândute modele de mașini au redus emisiile de CO2 cu 10% încă din 2007. Propunerile prezentate de Comisie ar obliga producătorii de automobile să reducă emisiile cu 14% până în 2016 față de nivelul din 2007.

Greenpeace cere Parlamentului European să recunoască legătura dintre eficiența autoturismelor și extracția de petrol din surse riscante și să înăsprească standardele propuse pentru emisiile de CO2 la mașini mari (furgonete, SUV-uri) în cadrul sesiunii plenare de vot, care urmează să aibă loc la data de 23 noiembrie.


 

Note:

[1] Mercedes GLK 300, Renault Laguna, VW Transport T5,

[2] Sectorul transportului este responsabil pentru cca. 60% din consumul total de petrol în UE, iar mai mult de jumătate din acest volum revine autoturismelor și furgonetelor. DG TREN 2008 European Trends in Energy andTransport: Trends to 2030 – Update 2007.

[3] Raportul Evitarea dezastrelor legate de petrol. Cum poate ajuta adoptarea unor standarde progresive pentru emisiile de CO2 la reducerea importurilor UE de petrol din surse neconvenționale (Steeringclear of oil disasters. How progressive CO2 emission standards can help to reduce unconventional oil imports to the EU) a fost realizat de către Transportand Environmental Policy Research (TEPR), cu sprijinul Steve Pye Associates. Raportul se găseşte aici: http://www.greenpeace.org/raw/content/eu-unit/press-centre/reports/steering-clear-of-oil-disaster.pdf

[4] pentru autoturisme – 2 litri la 100 km (50g CO2/km) până în 2030, iar pentru furgonete 3,5L/100km (88g/km). Ministrul german al Mediului, Norbert Röttgen, a declarat în prima parte a acestui an că până în 2040 mașinile ar trebui să ajungă la 10-35g/km.

[5] Între anii 1990 – 2007, sectorul transportului și-a sporit emisiile cu 29%, ignorând eforturile de reducere făcute în alte sectoare.

Subiecte