Raport Greenpeace: Hainele de lux implică un risc pe care nu ni-l putem permite

Comunicat de presă - februarie 17, 2014
În plină desfășurare a săptămânii modei de la Milano, Greenpeace International a lansat un raport potrivit căruia în fabricarea hainelor „exclusiviste” ale brandurilor de lux pentru copii se folosesc același tip de substanțe periculoase ca la fabricarea hainelor obișnuite.

Roma, 17 februarie 2014 – În plină desfășurare a săptămânii modei de la Milano, Greenpeace International a lansat astăzi un raport [1] potrivit căruia în fabricarea hainelor „exclusiviste”, ale brandurilor de lux pentru copii – inclusiv Versace, Louis Vouitton și Dolce& Gabanna se folosesc același tip de substanțe periculoase ca la fabricarea hainelor obișnuite [2].

Mai mult, concentrația unei substanțe periculoase (etoxilați de nonilfenoli sau NPE) din anumite obiecte vestimentare etichetate ca fiind „fabricate în Italia” ar putea ridica întrebarea dacă hainele testate au fost fabricate în întregime în Europa.

Chiara Campione, lider de proiect Fashion la Greenpeace Italia, a declarat:

Brandurile de lux se bazează pe exclusivitatea și calitatea produselor lor. Acest raport arată că de fapt companiile mint clienții. Problema este dincolo de moda de lux, substanțele chimice periculoase ne afectează pe toți. Aceste branduri trebuie să își Detoxifice lanțurile de aprovizionare și să își dea seama că oamenii nu pot fi înșelați așa ușor.

Pentru acest raport, au fost testate 27 de produse fabricate de opt branduri de modă de lux. 16 dintre produse, dintre care opt au fost produse în Italia, au fost testate pozitiv pentru una sau mai multe substanțe chimice: etoxilați de nonilfenoli (NPE), ftalați, compuși per- sau polifluorinați și antimoniu. Cea mai mare concentrație de NPE a fost detectată într-un pantof balerin marca Louis Vouitton iar cea mai mare concentrație de PFC a fost descoperită într-o jachetă Versace[3].  

Unele dintre aceste chimicale, atunci când ajung în mediul înconjurător, de la fabrici și chiar din hainele respective, se pot acumula în ape, putând duce la perturbări hormonale.

A venit timpul ca brandurile de lux să se ridice la nivelul reputației lor ca trendsetteri în modă și să înceapă să conducă revoluția pentru o modă fără substanțe toxice. Luându-și angajamentul că își vor detoxifica lanțurile de aprovizionare și producție, companii precum Valentino și Burberry au arătat că hainele frumoase nu trebuie să fie produse care să dăuneze mediului. Ce mai așteaptă companiile precum Versace, Louis Vouitton, Dior sau Dolce&Gabbana?” a adăugat Campione.

Despre campanie

Campania Detox a organizației Greenpeace face un apel la marile branduri ca acestea să își ia angajamentul de a avea zero deversări de orice fel de substanțe periculoase până în 2020. În prezent, mulțumită presiunii publicului, 20 de mari companii [4] și-au luat deja angajamente Detox și se îndreaptă spre eliminarea completă a substanțelor toxice din lanțurile lor de producție și aprovizionare.


 

Note:

[1] Vezi ‘A Little Story About a Fashionable Lie’, Greenpeace International: http://www.greenpeace.org/international/a-fashionable-lie

[2] Vezi ‘A Little Story About the Monsters in Your Closet”: http://www.greenpeace.org/eastasia/publications/reports/toxics/2014/little-story-monsters-closet/

[3] Vezi ‘A Little Story About a Fashionable Lie’, Executive Summary: http://www.greenpeace.org/international/a-fashionable-lie

[4] Companii care s-au alăturat Detox: Nike, Adidas Puma, H&M, M&S, C&A, Li-Ning, Zara, Mango, Esprit, Levi's, Uniqlo, Benetton, Victoria's Secret, G-Star Raw, Valentino, Coop, Canepa, Burberry and Primark

Subiecte