Zara: modă în viteză, detoxificare cu încetinitorul

Articol principal - noiembrie 23, 2012
Campania Greenpeace, prin care îi solicităm firmei Zara să se „detoxifice” a început acum două zile. Deja s-au înscris peste 200.000 de clienți îngrijorați, activiști și împătimiți ai modei, solicitând celui mai mare distribuitor din industria modei să producă haine fără poluare.

O reacție incredibilă.

Cu un asemenea asalt din partea oamenilor care solicită companiei să își asume responsabilitatea pentru poluarea provocată atunci când hainele sale sunt produse și spălate, nu este de mirare că firma s-a hotărât să reacționeze.

Zara a răspuns la unele dintre emailurile voastre, reafirmând „disponibilitatea de a lua măsurile necesare pentru ca în cel mai scurt timp posibil să ajungă la obiectivul comun, Zero Deversări”.

Acest lucru este încurajator. Echipa Greenpeace pentru Dialog Corporate deja negociază cu compania despre cum anume se vor transforma aceste declarații în fapte concrete.

Pentru că vorbele nu sunt de ajuns.

Chiar în acest moment, în jurul lumii, apa este poluată din cauza deversării de substanțe periculoase care provin din industria textilă. Atunci când sunt eliberate în mediul înconjurător, aceste substanțe periculoase se pot descompune formând astfel substanțe chiar și mai periculoase, care au proprietăți cancerigene sau care afectează sistemul hormonal. Multe din aceste chimicale au fost descoperite în hainele Zara care au fost testate într-un laborator independent. Acest lucru înseamnă că substanțele respective au fost folosite în procesul de producție și apoi eliminate în râuri și în rețelele de apă din toată lumea.

Când un brand produce 850 de milioane de articole vestimentare pe an, cum face Zara, atunci acest lucru are un impact imens atât asupra mediului cât și a oamenilor care folosesc apa.

De aceea am ales Zara ca fiind următorul brand care să conducă pe calea către un viitor lipsit de substanțe toxice. Mărimea și amploarea activității sale îi dau poziția perfectă pentru a cataliza o asemenea schimbare în industria vestimentară. Furnizorii ascultă de branduri precum Zara pentru că le oferă mari oportunități de afaceri, și ca lider al industriei este clar că și alte firme vor urma exemplul acestui brand.

Deci ce solicităm, mai exact, celui mai mare brand de îmbrăcăminte din lume?

Credem că Zara are o responsabilitate față de public și față de mediu, și trebuie să elimine complet toate deversările de substanțe chimice periculoase din procesele de producție și prelucrare a hainelor sale, și să solicite furnizorilor săi să facă publice substanțele chimice pe care le deversează în ape. Oamenii care locuiesc în apropierea fabricilor de textile și cei care cumpără hainele respective au dreptul să știe ce anume conțin hainele și ce efecte dăunătoare au aceste substanțe odată  eliberate în mediul înconjurător.

Unii dintre marii competitori deja arată că se țin de promisiuni pentru a ajuta la dezvoltarea unei industrii a modei fără substanțe toxice. De exemplu, Marks&Spencer și-a luat angajamentul de a publica date referitoare la poluarea de la unii dintre furnizorii săi până în februarie 2013. Dat fiind că Zara produce mult mai multe haine anual decât M&S, este justificabil ca această companie să solicite mai multor furnizori să facă publice aceste informații cât mai curând.

Alt competitor, H&M, a stabilit deja o dată fixă până la care va elimina complet PFC-urile – una din cele mai periculoase grupe de substanțe din acest domeniu. H&M spune că acest lucru este posibil până la 1 ianuarie 2013, deci ce anume oprește Zara să ia aceleași măsuri pentru acest grup de substanțe - și nu numai -  care se folosesc în prezent la fabricarea hainelor?

Compania poate proiecta, produce și livra un nou produs și îl poate face disponibil în magazine în doar 15 zile. Vrem să vedem că reacționează cu aceeași viteză la problema gravă a poluării și să contribuie la ecologizarea acestei industrii definitiv.

La urma urmei, Zara știa despre această problemă de mult timp. Primul nostru raport, care scotea în evidență poluarea toxică provocată de industria textilă a fost lansat acum aproape 18 luni. De atunci încoace, Zara a luat foarte puține măsuri. Însă, mulțumită sprijinului vostru incredibil, a persistenței și a creativității din ultimele două zile, compania se pare că se trezește, în sfârșit.

Să facem asta împreună

Te rugăm să distribui informații despre campania noastră pe la cât mai mulți prieteni, pentru că cu cât se implică mai mulți oameni, cu atât o vor face și liderii acestei companii – al treilea cel mai bogat om din lume se numără printre ei – își vor da seama că trebuie să ia măsuri ambițioase și să acționeze imediat pentru a-și Detoxifica activitatea.

După aceea, le poți solicita pe pagina de Facebook sau pe contul de twitter să acționeze urgent pentru a elimina substanțele periculoase, să dea dovadă de leadership și responsabilitate demnă de un brand de top.  

Zara este o companie cunoscută pentru abilitatea de a răspunde cu viteză maximă celor mai noi tendințe, așa că să le arătăm că pentru acest sezon, colecția „must-have” ar trebuie să fie 100% fără substanțe toxice.

Acționează aici

Postare de blog de Tommy Crawford, Strategic Communications Manager pentru campania  Detox.

Subiecte