13 țări din UE au votat pentru interzicerea pesticidelor ucigătoare de albine

Comunicat de presă - martie 15, 2013
Reprezentanții guvernelor din 13 țări ale UE au votat în favoarea interzicerii temporare a trei pesticide sistemice (neonicotinoidele imidacloprid, tiametoxam si clotianidin) care s-au dovedit a fi dăunătoare albinelor.

Bruxelles, 15 Martie 2013 -  Reprezentanții guvernelor din 13 țări ale UE au votat în favoarea interzicerii temporare a trei pesticide sistemice (neonicotinoidele imidacloprid, tiametoxam si clotianidin) care s-au dovedit a fi dăunătoare albinelor. Aceste voturi survin după luni întregi de lobby făcut de către industria pesticidelor.

Cu toate că majoritatea țărilor (printre care Franța, Italia, Spania, Polonia, Olanda și Belgia) au votat pentru interzicerea propusă de către Comisia Europeană, nu s-a atins majoritatea calificată pentru a fi validată. Nouă țări au votat împotriva interzicerii (printre care România, Ungaria și Finlanda), pe când cinci dintre ele s-au abținut (printre care Marea Britanie, Germania și Bulgaria). Acum Comisia poate face o nouă propunere sau poate adresa această problemă către niveluri ierarhice naționale superioare.

Ca reacție la aceste evenimente, Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, a declarant: “Cu toate ca propunerea nu s-a validat, faptul că a fost susținută de majoritatea țărilor spune multe, în ciuda propagandei făcute de industria pesticidelor. Dovezile științifice sunt clare, dar companiile producătoare de pesticide, precum Syngenta și Bayer, vor continua să facă lobby pentru a întârzia această interzicere cât de mult posibil. Este important pentru Comisia Europeană să nu cedeze acum și să acționeze rapid în favoarea unei interziceri permanente, în concordanță cu sfaturile oamenilor de știință.

Pentru mai multe detalii referitoare la această propunere:
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/agricultura-sustenabila/pesticidele-ucid-albinele/

Subiecte