5 mituri despre organismele modificate genetic

Articol principal - martie 26, 2012
Sunt OMG-urile o soluție pentru foametea globală? Dar un pericol pentru sănătate? Le putem evita? Aici poți afla 5 mituri demontate despre organismele modificate genetic.

1. Este o soluție pentru combaterea foametei mondiale și ușurează viața fermierilor

FALS! Foametea este provocată de distribuirea inegală a resurselor planetei. Culturile modificate genetic nu fac decât să contribuie la comercializarea cultivării, ceea ce duce la creșterea prețului semințelor și la creșterea costurilor fermierilor. Toate acestea se petrec fără a realiza o creștere a producției.

2. Alimentele modificate genetic sunt inofensive pentru sănătate

FALS! Efectele pe termen lung ale consumului de alimente modificate genetic nu au fost suficient studiate înainte ca aceste produse să fie introduse pe piață. Există posibilitatea ca un consum îndelungat al acestor alimente să ducă la dezvoltarea rezistenței la antibiotice.

3. Chiar dacă există pe piață, pot evita consumul

FALS! Greenpeace a expus de mai multe ori culturile ilegale de orez modificat genetic în China. Acest lucru înseamnă că oamenii au pus pe masă alimente fără să știe că sunt modificate genetic.

4. Ingineria genetică vine în completarea agriculturii organice

FALS! Culturile modificate genetic pot mări rezistența la pesticide a dăunătorilor, iar în același timp, culturile organice pot fi contaminate cu OMG-uri prin răspândirea polenului, care nu poate fi controlată.

5. Dacă se descoperă că OMG-urile sunt periculoase, introducerea lor este reversibilă

FALS! Prin auto-reproducere și hibridizare cu specii similare, răspândirea OMG-urilor poate duce la proliferarea necontrolată a genelor MG. Acest proces este extrem de greu de combătut.

 

Subiecte