Ceaiul Lipton conține pesticide toxice

Articol principal - aprilie 24, 2012
Greenpeace a descoperit în urma unei investigații, că Lipton, cea mai de succes marcă de ceai din lume, vinde pe piața chineză ceai care încalcă legile chineze și nu îndeplinește standardele de siguranță UE.

24 aprilie, Beijing – În martie 2012, Greenpeace a cumpărat aleatoriu mai multe cutii de pliculețe de ceai Lipton, produse și vândute în China, de către două magazine din Beijing. Mostrele, care includeau ceai verde, ceai oolong, ceai de iasomie și ceai negru, au fost trimise la un laborator independent pentru testarea conținutului de pesticide reziduale.

Am ales aleatoriu o selecție de produse Lipton de pe piața Chineză, iar rezultatele au fost foarte grave. Se pune un mare semn de întrebare despre siguranța produselor Lipton și pe alte piețe,” a declarat Wang Jing, Campaigner Greenpeace pentru agricultură sustenabilă.

În urma testelor, s-a descoperit că toate mostrele Lipton conțineau pesticide în cantități care depășeau nivelul maxim admis în Uniunea Europeană, cum ar fi Bifenthrinul, despre care oamenii de știință susțin că poate afecta negativ producția de hormoni masculini.

Fiind cea mai bine vândută marcă de ceai, Lipton profită de faptul că măsurile pentru controlul pesticidelor sunt slabe în China, totul pe socoteala consumatorilor chinezi,” adaugă Wang Jing.

Folosirea unora dintre pesticidele detectate este interzisă în producția de ceai, de către Ministerul chinez al Agriculturii, inclusiv Methomylul, care este foarte toxic, la fel și Dicofolul și Endosulfanul, care pot afecta fertilitatea.

Rezultatele sunt scandaloase. Lipton și-a luat angajamentul de a minimiza agrochimicalele toxice în produsele sale, dar în China face exact opusul. Fie nu au nici cea mai mică idee despre ce se pulverizează în culturile de ceai, fie pur și simplu, nu le pasă,” a continuat Wang Jing.

Acum Lipton se alătură topului rușinos al celor nouă mărci de ceai chinezesc, despre care Greenpeace a aflat că vând ceai contaminat cu pesticide. Un raport anterior al Greenpeace, lansat pe 11 aprilie, arată că toate cele 18 mostre de ceai produse de cele nouă companii chineze conțineau, la testare, cel puțin trei tipuri de pesticide.

Este foarte grav dacă sistemele de aprovizionare și marketing ale companiei Lipton devin o umbrelă pentru produse sub-standardizate,” a adăugat Wang Jing.

Greenpeace solicită companiei Lipton și altor companii de ceai care își desfășoară activitatea în China, să reducă drastic cantitatea de pesticide folosite, să înceteze complet folosirea pesticidelor interzise, cu grad mare de toxicitate și să stabilească un sistem de control al lanțului de aprovizionare și o trasabilitate eficientă a produselor, care să asigure reducerea folosirii de pesticide și îndeplinirea condițiilor legale.

 

 

Subiecte