Sunt alimentele organice mai sigure sau mai sănătoase decât produsele convenționale?

Articol principal - octombrie 16, 2012
Mai sigure, mai sănătoase, dar ce spuneți de mai puțin toxice? De ce să nu punem întrebarea invers… Alimentele care provin de la ferme intensiv chimice sunt mai dăunătoare pentru oameni și planetă decât alternativele organice?

Un măr este un măr, și din fericire modul în care este cultivat nu îi transformă radical conținutul – aportul nutritiv și structura moleculară, de exemplu. Dar, deși pot fi similare din punct de vedere nutritiv în interior, alimentele convenționale sunt câteodată „îmbunătățite” cu un cocktail de chimicale folosit de cultivatorii care practică agricultura intensivă.

Un nou studiu care circulă acum în media arată că probabilitatea ca alimentele convenționale să conțină reziduuri de pesticide este cu 30% mai mare decât cele organice[1]. Dar partea interesantă este că din cauză că interiorul fructelor și legumelor este similar din punct de vedere nutrițional, articolul spune că alimentele organice nu sunt mai bune decât cele convenționale.

Dar stați puțin, nu sunt?

Să luăm drept exemplu o căpșună.  Căpșuna organică, dacă este comparată cu una obișnuită, este mai bună pentru fermierul care le cultivă fără a folosi pesticide toxice; mai bună pentru albinele care au de câștigat și pot mânca polen necontaminat cu pesticide; mai bună pentru vecini care nu sunt expuși pesticidelor sau altor chimicale; și cu siguranță mai bună pentru consumator, care poate avea încredere că acea căpșuna este cultivată fără pesticide sau fertilizatoare chimice.

Este căpșuna organică mai hrănitoare?

Un studiu prestigios a demonstrat că cele organice au un conținut mai mare de vitamina C[2], în plus fiind și mai dulci și mai aromate.

Din fericire, sănătatea noastră nu este garantată doar de câțiva „nutrienți” din alimentele noastre – este cu mult mai mult decât atât. Spun „din fericire” pentru că este vorba și de bucuria de  a ști că mâncarea ta provine din ferme organice care sunt mai puțin poluante, mai bune pentru mediu, cât și pentru fermieri și comunitățile rurale. De asemenea, alimentele organice oferă și plăcerea de a gusta o diversitate de culori și arome, de cele mai multe ori mai intense în piețele locale aprovizionate de fermele ecologice din vecinătate.

Din păcate sănătatea oamenilor nu se reduce numai la nutrienți pentru că sănătatea este afectată și de celelalte lucruri cu care ne sunt „asezonate” alimentele în cadrul agriculturii industriale, de exemplu pesticide chimice, fertilizatoare sintetice, antibiotice și hormoni.

Cu toate acestea, autorii studiului au găsit motive importante pentru a susține alimentele organice: „Dacă priviți dincolo de efectele asupra sănătății [nutriționale], sunt o mulțime de alte motive pentru a alege alimentele organice,” menționează Dena Bravata, autorul principal al studiului ce compară din punct de vedere nutrițional, alimentele organice cu cele obișnuite[3].

Reyes Tirado, Laboratoarele de Cercetare Greenpeace, Universitatea Exeter, Marea Britanie


Note: 

[1] Smith-Spangler, C., Brandeau, M. L., Hunter, G. E., Bavinger, J. C., Pearson, M., Eschbach, P. J., Sundaram, V., Liu, H., Schirmer, P., Stave, C., Olkin, I. & Bravata, D. M. 2012. Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives? A Systematic Review. Annals of Internal Medicine, 157: 348-366.

[2] Reganold, J. P., Andrews, P. K., Reeve, J. R., Carpenter-Boggs, L., Schadt, C. W., Alldredge, J. R., Ross, C. F., Davies, N. M. & Zhou, J. 2010. Fruit and Soil Quality of Organic and Conventional Strawberry Agroecosystems. PLoS ONE, 5: e12346.

[3] http://med.stanford.edu/ism/2012/september/organic.html

Articol publicat cu sprijinul voluntarei noastre, Antonia

 

Subiecte