Angajații Monsanto nu consumă OMG

Articol principal - februarie 10, 2012
Se pare că Monsanto, una din cele mai mari companii de alimente modificate genetic (OMG), a interzis alimentele MG din cantinele propriei corporații.

Această companie refuză să ofere personalului său chiar alimentele modificate genetic pe care le promovează în multe țări împovărate de datorii, sub promisiunea că această variantă va salva populația de la foamete. Deși nu a fost niciodată dovedit, Monsanto a pretins mereu că alimentele modificate genetic sunt inofensive – așa că atunci de ce nu le oferă aceleași produse angajaților săi?

Într-una din cantinele sale, conduse de o companie externă, Sutcliffe Catering, o notă informează că s-a luat o decizie pentru a înlătura soia și porumbul modificat genetic din produsele servite la masă.

Am luat această măsură pentru a asigura toți clienții că pot avea încredere în alimentele pe care le oferim,” spune furnizorul.

Monsanto susține că „credem în puterea de a alege”, în timp ce, de fapt, compania vrea să se asigure că nu servește OMG-uri în cantinele sale, și că nu oferă angajaților săi oportunitatea de a „alege” dacă să consume sau nu alimente modificate genetic, din moment ce, de fapt, face tot posibilul ca aceștia să nu le consume. Cu toate astea, aceeași posibilitate de a alege nu este oferită agricultorilor din întreaga lume, care, cel mai adesea, nu au de ales decât să planteze culturi modificate genetic, mulțumită unei piețe a semințelor care este de cele mai multe ori, dominată de Monsanto. 

Odată ce semințele modificate genetic ajung în sol, începe un cerc vicios: agricultorii nu mai au oportunitatea de a alege, pentru că odată ce  aceste semințe sunt eliberate în mediu, nu mai pot fi restricționate sau controlate, pentru că o sămânță poate fi luată de vânt sau de apa de ploaie și poate încolți pe terenul cuiva care nu vrea deloc să cultive astfel de plante modificate. Recent, în cadrul unui protest dintr-o sală de judecată din Manhattan, fermierii au susținut că a devenit imposibil pentru ei să evite contaminarea cu OMG și nu mai pot garanta că terenurile lor sunt fără OMG.

Dacă Monsanto decide ca angajații săi să nu consume alimente MG, și chiar anulează dreptul angajaților de a alege, cum se face că restul lumii nu are această oportunitate. Peste 90% din toate alimentele procesate din SUA – cum ar fi cerealele pentru micul dejun și crochetele de pui, servite adesea copiilor, sunt acum contaminate cu OMG, deși agricultorii care le-au produs nu au cultivat aceste plante în mod intenționat.

Într-unul din birourile Monsanto, personalul declara că preferă OMG-urile și le consumă cu plăcere pentru că vor să aleagă alimente care au fost expuse mai puțin la pesticide. Cu toate acestea, folosirea intensivă și pe scară din ce în ce mai largă a pesticidelor, în asociere cu culturile MG, presupune și alte riscuri pentru mediu și sănătatea umană, cum ar fi limfomul non-Hodgkin și defecte la naștere. Monsanto vinde aceste produse agricultorilor argumentând că le ușurează munca și îi ajută să facă economii, simplificând și reducând costurile pentru ierbicide.  

Realitatea este însă cu totul alta, pentru că culturile MG aduc motive de îngrijorare pentru sănătate, biodiversitate și mediu și dezvoltarea rezistenței la buruieni.

Ingineria genetică, controlul corporațiilor asupra alimentelor și faptul că întreaga industrie alimentară se bazează mult prea mult pe pesticide și ierbicide, nu sunt soluții viabile. O soluție viabilă o reprezintă agricultura ecologică: este sigură, practică și deja se practică. 

Subiecte