Invitații la conferința Greenpeace - Growing Doubt

Articol principal - octombrie 26, 2012
La lansarea raportului sunt prezenți și doi fermieri din SUA, cu experiență în culturile modificate genetic rezistente la glifosat. Ei avertizează fermierii europeni asupra efectelor și recomandă ca aceste culturi să nu fie introduse în UE.

26 octombrie 2012, București - Greenpeace a organizat astăzi o conferință de presă în București pentru a lansa primul raport efectuat vreodată asupra impactului introducerii în UE a culturilor modificate genetic rezistente la glifosat. La lansare au fost prezenți și doi fermieri din Statele Unite care au împărtășit din experiența lor cu aceste culturi.

 

 

Wendel Lutz

Wendel face parte, de asemenea, din a treia generație de agricultori a familiei sale, ferma deținută de ei în Illinois, SUA, are peste 500 de hectare teren agricol. Ei au cultivat soiuri tradiționale de porumb și soia până în anul 2006, când Wendel a decis să experimenteze culturile modificate genetic. Acum călătorește prin Europa pentru a împărtăși experiența sa privind culturile rezistente la erbicid în speranța că îi va convinge pe fermierii europeni să nu adopte aceleași schimbări în practicile lor agricole. Având în vedere că se confruntă cu o scădere drastică a productivității recoltelor sale, Wendel speră să supraviețuiască din punct de vedere financiar și să rămână în afaceri, având printre soluții și creșterea diversității culturilor și cultivând mai mult grâu. 

Având mai bine de 20 de ani de experiență în agricultură, Wendel pune foarte mare accent pe obținerea unui preț corect pentru fermieri, pe măsura muncii depuse. Astfel, face parte din Uniunea Națională a Fermierilor, fiind si oficial al statului Illinois.  De asemenea, este membru si al Organizației Naționale pentru Materii Prime: un mic grup de avocați ce luptă pentru o politică monetară mai bună în agricultura Statelor Unite. 

Wes Shoemyer

Wes Shoemyer face parte din a treia generație a unei familii de fermieri din Missouri, SUA. Familia sa are o fermă de 3.000 de hectare unde se cultivă porumb, soia, grâu, trifoi, fân și se cresc vite. A făcut parte  de-a lungul timpului din mai multe grupuri de fermieri și, de asemenea, a contribuit la  formarea Institutului pentru America Rurală și a Uniunii Fermierilor din Missouri. Este membru al Cultivatorilor de Grâu din Nord-Estul statului Missouri, al Asociațiilor Ozark Mountain Pork și Premium Ag – toate fiind Cooperative de Nouă Generație, menite să îmbunătățească producția agricolă. Este, de asemenea, membru și al Organizației Naționale a Fermierilor. 

Ferma sa este o adevărată afacere în familie. Activitățile se desfășoară împreună cu tatăl, cumnatul și fiul său; cel din urmă a absolvit facultatea în domeniul agronomic. Văzând că independența fermierilor este amenințată de dominația corporațiilor, Wes a decis să se implice în politică după ce a conștientizat că legile fac diferența. A fost ales în Camera Deputaților din Missouri în perioada 2000 - 2006, iar începând cu 2006, face parte din Senat. Locuiește la fermă  împreună cu soția sa Cheryl, cu care are patru copii: Wendy, Laura, Amy și Andrew.

Subiecte