Despre semințe și oameni roditori

Cum un fermier francez a pus bazele unei bănci de semințe

Articol principal - august 18, 2015
Pierre Dudout este un fermier ecologic din Franța care a pus bazele unei bănci de semințe pentru comunitatea sa

Magia semințelor m-a fascinat tot timpul. Copil fiind, îmi plăcea să stau să privesc cum crește fasolea în grădină, tulpina ei îndoită ieșind delicat din pământ, sfidând soarele, îndreptându-se apoi, lăsând să iasă la iveală în adierea vântului, primele frunze. Aș putea petrece ore în șir contemplând despre cum viața ia naștere sub ochii mei.

Ca agricultor, semințele au fost tot timpul centrul activității mele. Ele reprezintă materia primă a agriculturii și de asemenea și o sursă pentru dezvoltarea de legături sociale, iar “schimbul” este o trăsătură-cheie a sistemului agricultorilor de distribuire de material semincer.

Schimbul de semințe este piatra de temelie a agriculturii. Când oamenii au trecut de la vânătoare la agricultură, au fost nevoiți sa selecteze semințele potrivite care să le garanteze siguranța alimentară și să le susțină stilul de viață sedentar. Cum agricultura a devenit un nou mijloc de trai, oamenii au avut mai mult timp să facă și alte lucruri decât să vâneze. Au început să construiască lucruri care să le facă viața mai ușoară. Istoria semințelor și istoria civilizațiilor – adică istoria noastră – sunt strâns legate. Când am decis să participăm la crearea unei piețe de semințe a fermierilor, scopul nostru a fost să recâștigăm controlul asupra producției de semințe și să redefinim o organizație socială în care fermierii pot produce și schimba materia primă care susține viața. Activitatea noastră este în creștere. Zeci de astfel de piețe de semințe deja există în Franța și în multe alte țări. Poate există una chiar în zona în care locuiești. 

Prima oară ne-am organizat noi, fermierii, apoi foarte repede ni s-au alăturat grădinarii. Împreună, am definit modul în care vom colabora și am împărțit sarcinile. Producția, pregătirea și sortarea semințelor fac parte acum din activitatea noastră zilnică. Această abordare pătrunzătoare acordă coerență la scară mică, țăranilor agricultori.



Casa Semințelor ne-a dat ocazia să ne reunim cunoștințele și abilitățile, pentru a produce hrana sănătoasă și de calitate, pâine, brânzeturi, fructe și legume. Fermele noastre sunt deschise publicului. Ne-am stabilit singuri regulile. Devenim din ce în ce mai puternici. Am pus prima piatra la temelia unei noi lumi.

Mâine, vor fi mai mulți. Putem conta și pe tine?
Pierre Dudout este un fermier ecologic din Franța.

Articol publicat cu ajutorul voluntarului nostru, Cezar.

Subiecte