Comentariul Greenpeace referitor la studiul EFSA despre efectele pesticidelor asupra albinelor

Articol principal - ianuarie 31, 2013
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a lansat un raport care face legătura între folosirea pesticidelor de scăderea populațiilor de albine.

16 ianuarie, Bruxelles – Un raport lansat astăzi de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) leagă pesticidele folosite în mod obișnuit, neonicotinoide, de efecte grave asupra populațiilor de albine[1]. EFSA indică faptul că folosirea neonicotinoidelor implică „riscuri grave” și atrage atenția asupra faptului că există goluri de informații majore. Aceste goluri ridică întrebări fundamentale asupra posibilității de a testa în siguranță pentru a evalua riscurile pesticidelor pentru sănătate și mediu, afirmă Greenpeace.  

Comentând rezultatele raportului, Marco Contiero, directorul Greenpeace pentru politica agricolă, a declarat: „Raportul lansat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară confirmă că neonicotinoidele sunt nocive pentru insecte și ar trebui interzise înainte de a fi prea târziu. O treime din alimente nu ar putea fi produse dacă albinele sau alte insecte polenizatoare ar dispărea. Concluzia este limpede: UE nu mai poate amâna luarea unei decizii și ar trebui să ia exemplele Franței, Germaniei și Italiei, care deja au interzis neonicotinoidele.”

Greenpeace solicită politicienilor europeni să sprijne politicile pentru gestionarea sustenabilă a dăunătorilor și să încurajeze practicile agricole ecologice.


Note:

 

Subiecte