Comisia Europeană recomandă aprobarea unui tip controversat de porumb modificat genetic

Comunicat de presă - noiembrie 6, 2013
Pentru prima oară în trei ani și jumătate, Comisarii Europeni care s-au întâlnit în această dimineață la Bruxelles au susținut în mod formal aprobarea cultivării în Europa a unui nou tip controversat de porumb modificat genetic.

Bruxelles, 6 noiembrie 2013 – Pentru prima oară în trei ani și jumătate, Comisarii Europeni care s-au întâlnit în această dimineață la Bruxelles au susținut în mod formal aprobarea cultivării în Europa a unui nou tip controversat de porumb modificat genetic.

Planta, porumbul 1507 Pioneer-Dupont, produce o toxină pesticidă numită Bt și este capabilă să reziste la pulverizări repetate cu un erbicid numit glufosinat de amoniu. Din cauza toxicității, folosirea acestei substanțe în agricultură va fi interzisă în UE până în 2017.

Din 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a lansat un număr de opinii științifice subliniind impacturile toxinei eliberate de 1507 asupra unui număr important de insecte precum fluturii și moliile. Luând în calcul aceste descoperiri, Comisia Europeană a cerut de două ori companiei Pioneer să modifice cererea de autorizare (1). Pioneer a refuzat în mod constant să-și modifice propunerea.

În ciuda rezistenței acestei culturi la erbicid, EFSA nu a derulat testările de siguranță asociate cu utilizarea intensificată a glufosinatului, teste solicitate în mod legal (2). Sub legislația Uniunii Europene în ceea ce privește culturile modificate genetic, EFSA trebuie să evalueze „posibilele efecte asupra biodiversității și asupra organismelor nevizate pe care fiecare plantă (modificată genetic și cu toleranță la erbicide) o poate provoca din cauza schimbărilor la nivelul practicilor agricole (inclusiv cele cauzate de folosirea diferitor erbicide)” (text subliniat în textul original) (3).

Marco Contiero, director de politici agricole în cadrul Greenpeace EU a declarat: „Comisia acționează iresponsabil recomandând aprobarea unei culturi modificate genetic despre care se știe că afectează fluturii și moliile și care va încuraja folosirea agresivă a unui erbicid atât de toxic încât Europa îl interzice. Date fiind impacturile asupra mediului lipsa beneficiilor de pe urma culturilor modificate genetic și opoziția publică răspândită, ne întrebăm: în numele cui acționează de fapt Comisia?”

Decizia Comisiei vine în urma unei decizii a Curții de Justiție a UE care o critică pentru că nu a trimis miniștrilor UE o recomandare de aprobare sau respingere a culturii modificate genetic (1).   

În următoarele luni, guvernele UE urmează să voteze asupra propunerii Comisiei, însă este puțin probabil să ajungă la majoritatea calificată necesară pentru a respinge decizia Comisiei.

Ultima cultură modificată genetic a fost autorizată în UE în 2010, cartoful modificat genetic rezistent la antibiotice al BASF. Cultura a fost un eșec comercial și a fost retrasă după doar doi ani. De atunci, BASF și Monsanto au retras toate solicitările de aprobare pentru culturi modificate genetic în afară de porumbul MON810 al Monsanto, singura cultură modificată genetic care încă se cultivă în UE (aproape exclusiv în Spania). 

Subiecte