Conferința UN pentru securitate biologică

Pagină - august 5, 2009
Conferința UN pentru securitate biologică: Greenpeace cere ca ”poluatorii cu OMG să plătească” pentru contaminare

Bonn, Germania, 12-16 mai. Guvernele din toata lumea se întâlnesc în această săptămână la Bonn pentru a clarifica detaliile finale în legătură cu responsabilitatea în cazurile de contaminare cu OMG și pentru a stabili compensațiile ce se impun pentru daunele cauzate de OMG. Greenpeace participă la a 4-a întâlnire a Părților în cadrul Protocolului pentru Securitate Biologică de la Cartagena , spunând guvernelor că ”poluatorii cu OMG trebuie să plătească pentru pagubele produse asupra mediului, fermierilor și sănătății oamenilor.”

La întâlnire Greenpeace a lansat un document informativ care trasează cele mai recente cazuri de contaminare cu OMG ce implică o varietate neautorizată de porumb MG produsă de Syngenta  și una de orez MG produs de Bayer. Materialul atrage atenția asupra lipsei de acces a guvernelor la informații privind experimentele și comerțul cu OMG.

Companiile agro-chimice poluează fără menajamente sursele de hrană, mediul natural și semințele lumii cu genele lor plimbărețe. Acestea refuză să pună la dispoziția guvernelor informațiile necesare pentru a detecta acele gene și vor face tot ce pot să scape de răspundere. Guvernele trebuie să ia atitudine în această privință – poluatorii cu OMG trebuie să plătească”, a spus Jan van Aken, coordonator de campanii pentru agricultură durabilă, Greenpeace International.

Adițional discuțiilor pe tema răspunderii și compensațiilor în cazurile de poluare cu OMG, guvernele negociază și alte probleme controversate, inclusiv schimbul de informație și armonizarea metodelor pentru detectarea transporturilor ilegale de OMG peste frontiere.

Pentru a facilita detectarea și decontaminarea, și pentru a preveni contaminarea surselor de hrană cu cele mai riscante OMG, Greenpeace cere guvernelor să asigure că informațiile de referință pentru toate OMG comercializate în lume sunt disponibile pentru toate autoritățile competente din lume.

Companiile care strigă cel mai tare că OMG sunt sigure sunt tot acelea care luptă cel mai înverșunat să evite responsabilitatea pentru produsele lor riscante, deși există mai mult decât suficiente studii care demonstrează că OMG prezintă riscuri inacceptabile pentru sănătate și mediu. Decizia de săptămâna trecută a Comisiei Europene de a trimite înapoi la Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) 3 OMG noi arată că cei mai mari legiuitori europeni încep să ia deciziile corecte. Totuși mai sunt multe de făcut...”, a încheiat Aken. 

 

Subiecte