Greenpeace cere Guvernului României să interzică importul şi cultivarea plantelor MG

Pagină - octombrie 16, 2009
Contaminarea cu organisme modificate genetic începe de la Ministerul Agriculturii

Bucureşti, 11 septembrie 2007 - În această dimineaţă la ora 10, activiştii Greenpeace au adresat cererea de interzicere a organismelor modificate genetic (OMG) chiar la Guvernul României. Alpiniştii au urcat pe acoperişul Ministerului Agriculturii şi au desfăşurat un banner ce exprimă un porumb grotesc înalt cât clădirea instituţiei.

La intrarea principală în clădirea Ministerului activiştii au afişat un banner cu mesajul "Contaminarea cu OMG începe aici". Intrarea instituţiei a fost străjuită de un banner cu textul: "Ministerul Agriculturii şi Organismelor Modificate Genetic" şi semnul internaţional ce exprimă "hazard biologic". Pe trotuarul din faţa ministerului trecătorii au putut viziona o expoziţie foto compusă din 9 panouri însoţite de texte explicative în legătură cu riscurile OMG pentru mediu şi agricultură.

Mesajul este adresat direct domnului Ministru Traian Remeş deoarece refuzul său de a interzice importul şi cultivarea de plante MG este inacceptabil.

Săptămâna trecută, Greenpeace a expus un nou caz de cultivare ilegală cu soia MG în Insula Mare a Brăilei, după ce în ultimii doi ani organizaţia a investigat şi a publicat alte 15 cazuri de cultivare ilegală şi de contaminare cu soia, prun şi cartof MG, ulterior identificate şi distruse de autorităţi. De această dată chiar dacă România este stat membru al UE, unde cultivarea de soia MG este interzisă cu desăvârşire, Ministerul Agriculturii a eşuat să elimine soia MG. Greenpeace este de asemenea îngrijorată că şi porumbul MG MON810 se cultivă în România. MON810 este autorizat în UE, dar cultivarea sa în România a încălcat legislaţia naţională, deoarece compania Monsanto ce produce şi deţine MON810, nu a notificat autoritatea competentă (Ministerul Mediului) pentru a obţine autorizaţia de cultivare. 

Ministerul Agriculturii a eşuat să îşi asume responsabilitatea pentru producţia de plante MG, şi a ales calea uşoară negând nejustificabil existenţa culturilor ilegale. Mai mult, instituţia insistă că MON810 se poate cultiva legal, chiar dacă Ministerul Mediului, ca autoritate competentă în domeniul OMG susţine că nu a eliberat autorizaţie pentru cultivarea porumbului MG deoarece compania Monsanto nu a notificat ministerul.

Greenpeace cere Guvernului României să:

- protejeze agricultura de ameninţarea plantelor MG şi să le interzică atât pentru import, cât şi pentru cultivare

- identifice şi să distrugă producţia ilegală de soia şi porumb MG din Insula Mare a Brăilei

"Autorităţile române trebuie să urmeze exemplul ţărilor vecine (Austria, Ungaria, Polonia şi Grecia) care au interzis plantele MG. România se află la o răscruce; fie va continua să fie locul de joacă pentru companii de genul Monsanto, şi va supune mediul şi oamenii unor riscuri inacceptabile, fie va urma calea unei agriculturi durabile, aducând beneficii fermierilor din România, mediului şi consumatorilor care resping covârşitor OMG", a spus Myrto Pispini, Greenpeace International.

Subiecte