Impasul politicilor din domeniul OMG dezbătut în Comisia Europeană

Pagină - august 5, 2009
Organizațiile de protecția mediului Greenpeace și Friends of the Earth avertizează astăzi la o conferință de presă că vor exista efecte negative semnificative asupra credibilității Comisiei Europene dacă aceasta nu va fi capabilă să răspundă intenselor presiuni de a reforma politica UE în domeniul organismelor modificate genetic (OMG) cu ocazia mult așteptatei dezbaterii interne de la 7 mai.

Bruxelles, Belgia, 6 mai 2008  -  Există șase țări în UE care au interzis cultivarea OMG și 16 în care nu se cultivă chiar și fără a le interzice. Noi date oficiale ale UE arată clar că europenii se opun OMG și că există cereri ale Statelor membre pentru revizuirea procesului de autorizare bazat în prezent orbește pe datele oferite de industria agro-chimică. Drept urmare, Comisia și Președintele acesteia, domnul José Manuel Barroso sunt în acest moment sub o intensă presiune pentru a reforma politica OMG. ”Comisia este pusă la zid, iar Barroso trebuie să-și înfrunte responsabilitatea”, a spus Contiero Marco, directorul campaniei OMG în Europa al Greenpeace. Comisia persistă să se ascundă în spatele obișnuitelor opinii eronate ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA). ”Este timpul pentru Comisie să iasă de sub umbrela EFSA care trebuie să își bazeze opinia pe date oferite de comunitatea științifică și voința Statelor membre,” a adăugat Contiero.

Cu ocazia dezbaterii de la 7 mai Comisarii (inclusiv cel român, domnul Leonard Orban) ar putea decide viitorul asupra două varietăți de porumb MG produse de companiile Syngenta și Pioneer/Dow. Departamentul Comisiei Europene responsabil cu autorizarea OMG a propus respingerea acestor plante MG. Numărul studiilor care arată că insecticidele produse de plantele MG afectează viața sălbatică și biodiversitatea este în creștere. ”Cultivarea acestor plante MG ar supune agricultura și viața sălbatică unor riscuri inacceptabile. Departamentul Comisiei responsabil cu OMG propune respingerea celor două varietăți de porumb. Până în prezent Barroso și Comisarii săi nu au respins nicio propunere, așa că de ce ar face-o acum?”, a spus Helen Holder, coordonator campanii OMG pentru Friends of the Earth Europe.

Pe agenda dezbaterii se află și cartoful MG ”Amflora” produs de compania BASF. Este un cartof ce conține o genă care conferă rezistență la anumite antibiotice. Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Medicală Europeană și Institutul Pateur dezbat cu EFSA posibilele efecte ale acestui produs asupra sănătății oamenilor și asupra mediului.

Greenpeace și Friends of the Earth cer Comisiei Europene să:

 Sprijine propunerile de interzicerea celor două varietăți de porumb-pesticid și să respingă cartoful MG

 Reformeze sistemul UE de evaluarea riscurilor OMG prin implicarea Agenției Europene pentru Mediu și restructurarea EFSA pentru a asigura consistență științifică și imparțialitate în opiniile sale

Subiecte