Ministerul Agriculturii încalcă legislaţia de mediu în domeniul plantelor MG

Pagină - august 5, 2009
Greenpeace continuă carantina OMG pe Insula Mare a Brăilei

Brăila, 6 septembrie 2007 - Organizaţia Greenpeace este dezamăgită deoarece reprezentanţii Ministerului Agriculturii refuză să respecte legislaţia de mediu şi să distrugă producţia ilegală de porumb şi soia modificate genetic (MG) din Insula Mare a Brăilei. "Vom continua carantina pe pe insulă până când Guvernul României va lua problema organismelor modificate genetic (OMG) în serios şi va incinera producţiile ilegale din Insula Mare a Brăilei.", a declarat Păun Gabriel, Greenpeace România. 

Ieri, reprezentanţi locali ai Direcţiei Agricole Brăila şi ai Gărzii de Mediu din Brăila au încercat să realizeze un control asupra producţiei ilegale de plante MG în prezenţa unei echipe Greenpeace protejată de poliţia locală, dar nu au dorit şi nu au fost capabile să ia măsurile legale necesare pentru stoparea contaminării. "Am fost şocat să observ că autorităţile locale refuză să distrugă porumbul MG cultivat ilegal pe insulă şi că sunt incapabile să gasească soia MG care a fost recoltată peste noapte. Mai mult, aceştia nu au folosit echipamente sterile şi nu au luat probe relevante din rămăşiţele din câmp. Am îndoieli că producătorul va arăta autorităţilor unde au dus soia MG. Este o nouă provocare pentru Guvernul României să verifice întregul lanţ de producţie şi să descopere unde a ajuns soia MG. Este încă pe insulă, a ajuns în fabricile de procesare sau le vom descoperi în alimentele pe care le vom consuma fără să ştim?", a spus Maciej Muskat, Greenpeace Polonia.

Cultivarea de soia MG a fost interzisă începând cu 1 ianuarie 2007. Nici porumbul MG MON810 nu poate fi cultivat legal în România deoarece autoritatea competentă (Ministerul Mediului) nu a eliberat companiei Monsanto autorizaţie conform legislaţiei în vigoare în perioada însămânţării pentru sezonul 2007, în schimb Ministerul Agriculturii forţează ilegal cultivarea de plante MG împotriva voinţei românilor  şi periclitează producţia ecologică. "Producţia ecologică înregistrează valori record pentru România în 2007. Respectarea legislaţiei în vigoare este o cerinţă esenţială pentru fiecare cetăţean şi pentru fiecare instituţie a Statului, inclusiv pentru Ministerul Agriculturii. Ministerul pune în pericol agricultura României, mediul şi sănătatea oamenilor. Există mai mult decât suficiente argumente ştiinţifice şi economice pentru a interzice OMG, iar conducerea ministerului pare să ofere România companiilor americane producătoare de OMG drept loc de joacă pentru plantele MG, în loc să ofere sprijin agriculturii ecologice şi cercetătorilor români în domeniul agriculturii.", a spus Ion Toncea, Preşedinte al Federaţiei Naţionale pentru Agricultură Ecologică.

Greenpeace cere Ministerului Agriculturii să ia problema plantelor MG şi necesitatea protejării agriculturii ecologice în serios şi să:
- distrugă imediat porumbul şi soia MG produse ilegal în insula Mare a Brăilei
- protejeze agricultura ecologică de ameninţarea OMG prin interzicerea importului şi a cultivării tuturor plantelor MG, în mod particular a porumbului MON810 care se află în prezent în procedură de reevaluare la nivel de UE

Subiecte