Ministerul mediului ia initiativa pentru interzicerea cultivării porumbului MG

Pagină - octombrie 16, 2009
Greenpeace salută inițiativa și cere Guvernului să ia măsuri pentru evitarea cultivării ilegale

București, România, 27 martie 2008 – Greenpeace salută anunțul făcut astăzi de Ministrul Korodi de a demara procedurile legale pentru interzicerea cultivării porumbului modificat genetic (MG) MON810 produs de compania Monsanto începând cu acest an. Anunțul a fost făcut cu ocazia unui prânz ecologic desfășurat la Clubul Țăranului Român din București și organizat de Greenpeace împreună cu Federația Națională pentru Agricultură Ecologică. La eveniment au participat fermieri din toate regiunile istorice ale României care nu doresc OMG în produsele lor.

Inițiativa Ministerului de a demara procedurile legale pentru interzicerea porumbului MON810 este una înțeleaptă, de bun simţ și vine în întâmpinarea dorinţei majorităţii Românilor de a respinge OMG. Cine vrea să mănânce o plantă ce produce un insecticid? Acest porumb nu este nici sigur, nici necesar. Acum este datoria Guvernului să sprijine intrarea imediată in vigoare a interdicţiei, înainte de începerea însămânțărilor. Oricât de pozitiv ar fi acest demers, trebuie să fim conştienţi că este doar un prim pas către eliminarea completă a plantelor modificate genetic din câmpurile noastre”, a spus Dan Craioveanu, reprezentantul Federației Naționale pentru Agricultură Ecologică.

MON810 este singura plantă MG autorizată pentru cultivare în UE, dar riscurile pentru mediu și sănătate au provocat reacții puternice ale Statelor membre care au interzis acest porumb. În prezent MON810 este reevaluat de Comisia Europeană. România a început cultivarea porumbului MON810 anul trecut după data aderării la UE. În 2007 în România au fost cultivate 332 hectare cu MON810, ceea ce reprezintă doar 0,01% din suprafața cultivată cu porumb în România. Cu 3 milioane de hectare cultivate cu anual cu porumb, România este lider în UE la capitolul suprafețe cultivate.

Îmi doresc din toata inima pentru binele întregii națiuni, să se introducă un moratoriu pe toate organismele modificate genetic în agricultura românească. Cât despre porumbul MG MON810, el nu este bun de cultivat pentru fermierii români pentru că a fost creat pentru a ucide viermele sfredelitor al porumbului, un dăunător care nu amenință România, și unul pe care soiurile românești de porumb îl combat eficient. Cred că fermierii înțeleg riscurile OMG – inclusiv cele legate de contaminare și sănătate - și nu doresc să fie expuși acestora. Nu în ultimul rând: opțiunea unei agriculturi fără OMG poate aduce profituri pentru fermierii ce produc porumb. Așa s-a întâmplat în Ungaria [3] după ce această țară a interzis MON810 în anul 2005”, a spus Willy Schuster, bio-gospodar membru Biocoop-Sibiu.

La baza interzicerii MON810 stau și recentele studii științifice pe termen scurt, cele pe termen lung lipsind încă cu desăvârșire. MON810 produce o plantă pesticid ce produce propria toxină numită Bt. Studiile cu MON810 pe termen scurt arată semne de toxicitate în organele interne ale animalelor testate, proteine noi produse fără intenție și efecte negative asupra unor specii care nu au fost vizate, precum și asupra solului. Comisarul UE pentru mediu, domnul Stavros Dimas a citat recent asemenea studii pentru a bloca alte două soiuri de porumb MG Bt pentru cultivare în UE. Acesta s-a referit și la noi studii care arată că toxina Bt produsă de porumbul MG are impact negativ asupra ecosistemelor acvatice.

FNAE și Greenpeace cer:

-    Guvernului României să ia toate măsurile necesare pentru a evita cultivarea MON810 începând cu sezonul 2008

-     Comisiei Europene să folosească principiul precauției existent în legislația Europeană și să refuze reautorizarea MON810 deoarece siguranța acestui produs pentru mediu și sănătate nu a fost demonstrată

- Statelor membre care încă permit cultivarea MON810 să urmeze exemplele Austriei, Ungariei, Greciei, Franței, Italiei și României pentru a aplica interziceri la nivel național asupra acestor plante riscante și nedorite 

Subiecte