Ministrul Korodi a eşuat să îşi asume răspunderea faţă de români în privinţa OMG

Pagină - august 5, 2009
Moş Crăciun i-a adus în acest an Ministrului Mediului mămăligă suspectă de OMG

Bucureşti, 19 decembrie 2007 – Greenpeace îi reproşează astăzi Ministrului Korodi că este pe cale de a eşua să protejeze mediul şi sănătatea oamenilor de contaminarea cu organisme modificate genetic (OMG), deşi deţine suficiente argumentele pentru a le interzice şi a promis că va lua o decizie în acest sens înainte de sfârşitul anului.

Un activist Greenpeace deghizat în Moş Crăciun şi o Crăciuniţă i-au oferit astăzi Ministrului un platou cu mămăligă etichetata cu mesajul „Atenţie, poate conţine OMG!” şi un sac plin cu alte alimente suspecte. „Am crezut că domnului Korodi îi pasă de mediu şi de oameni, că îşi va ţine promisiunea făcută şi că va interzice experimentele genetice în culturile de câmp şi cu mâncarea noastră. Se pare totuşi că este doar un alt ministru care promite multe şi care lasă de dorit la capitolul fapte. De aceea Moş Crăciun îi răsplăteşte în acest an lipsa de atitudine faţă de pericolul OMG cu o porţie de mămăligă suspectă”, a declarat coordonatorul campanii Greenpeace.

Greenpeace a oferit în acest an în mod constant Ministerului Mediului dovezi ştiinţifice solide, argumente economice şi bazele legale pentru interzicerea porumbului MG. Nenumăratele cazuri de contaminarea culturilor şi alimentelor cu OMG au demonstrat deja că acestea nu pot fi ţinute sub control. Ca urmare a acţiunilor susţinute ale organizaţiei din toamna acestui an, conducerea de la Ministerul Agriculturii s-a declarat în sfârşit susţinătoare a interzicerii porumbului MG dacă Ministerul Mediului va declanşa procedurile legale necesare. Tot ca urmare a campaniei anti OMG demarată încă din 2005 şi a voinţei a 67% dintre români, marea majoritate a supermarket-urilor a eliminat alimentele MG din rafturi, producătorii nu folosesc OMG la fabricarea alimentelor, iar fermierii au evitat să cultive porumbul MG. Doar 0,01% din producţia anului 2007 de porumb a fost MG. Problema este că nu se ştie ce s-a întâmplat cu această producţie şi fermierii îşi cumpără de obicei seminţele pentru următorul sezon în luna ianuarie. 

Subiecte