Cererea Ministrului Korodi de a nu cultiva porumb MG are succes la fermieri

Pagină - august 5, 2009
Greenpeace descurajează cultivarea de porumb MG

Bucureşti, 22 aprilie 2008 – Greenpeace a organizat săptămâna trecută o patrulă în Sudul și Estul țării pentru a testa culturile de porumb și pentru a informa fermierii că Ministerul Mediului a demarat procedurile legale de interzicere a porumbului modificat genetic (MG) MON810. Rezultatele testărilor au fost în totalitate negative, adică până la această ora nu s-a gasit nici o cultura de porumb MG. Mai mult domnul Aruști Constantin, Director al Direcției pentru Agricultura (DADR) din județul Iași ne-a exprimat dorința de a face din Iași primul județ liber de OMG. La polul opus se află județul Călărași, unde Directorul Dobre Aurelian ne-a spus că refuza să informeze fermierii de intențiile Ministerului Mediului pentru că nu îl intereseaza efectele porumbului MG pentru mediu și sănatate ci doar profitul. În Călărași s-au cultivat anul trecut 226 hectare din cele 322 cultivate la nivel național cu porumb MG.

Este lăudabilă intenția Iași-ului de a deveni județ liber de OMG. În schimb când am purtat discuții cu directorul DADR Calărași am avut sentimentul că ne aflam în sediul Monsanto. Se pare că în Călărași se găsește grupul de rezistență pro OMG. Totuși testele făcute de noi arată că nici aici nu s-a însămânțat porumb MG, deci fermierii par a lua în serios riscurile porumbului MG”, a spus Gabriel Păun, coordonator campanii biodiversitate pentru Greenpeace România.

Studii independente recente arată că porumbul MG nu este sigur pentru mediu și pentru sănătate. Acesta produce propriul pesticid și cauzează efecte toxice asupra rinichilor și ficatului animalelor testate, afectează specii nevizate de faună, dăunează solului și poate produce proteine noi ale căror efecte nu sunt cunoscute. Porumbul MG MON810 este singurul OMG autorizat pentru cultivare în UE, dar o serie de State membre (Franța, Ungaria, Grecia, Austria, Polonia și Italia) au interzis cultivarea acestuia. În luna martie a acestui an și România a anunțat demararea procedurilor legale de interzicere a cultivării porumbului MON810. Procedurile trebuie concretizate prin Hotărâre de Guvern cel mai târziu la începutul lunii mai. Greenpeace va continua săptămâna aceasta patrula anti OMG în Vestul țării. Însămânțările de porumb sunt în toi, iar Domnul ministru Korodi trebuie să urgenteze finalizarea procedurilor legale pentru interzicerea porumbului MG.

 

Greenpeace cere:

 - Direcțiilor pentru Agricultură Județene să informeze fermierii că Ministrul Mediului a cerut să nu se însămânțeze porumb MG începând cu acest an

 

- Ministerului Mediului să finalizeze de urgență procedurile de interzicerea porumbului MG în cel mai scurt timp folosind aceleași baze legale și studii științifice ca și Guvernul francez care a luat deja decizii similare 

Subiecte