Monsanto nu va mai avea culturi noi modificate genetic în UE

Comunicat de presă - iulie 19, 2013
Monsanto nu va mai avea culturi noi modificate genetic în UE. Ultima cultură MG in Europa (porumbul MON810) rămâne o amenințare

Bruxelles, 19 iulie 2013 – Compania americană Monsanto, activă în domeniul biotehnologiei și a producției de substanțe chimice, a confirmat că își va retrage aproape toate aplicațiile pentru culturile modificate genetic în UE, motivând lipsa viabilității comerciale și reticența publică[1]. Greenpeace salută acest anunț, însă atrage atenția asupra faptului că Monsanto ca continua să vândă controversatul porumb MON810, ultima cultură modificată genetic rămasă în Europa, care se cultivă în prezent și în România.

Autorizația pentru cultivarea porumbului MON810 valabilă pentru UE, expiră, după o perioadă de zece ani, fiind programată reevaluarea nivelului de siguranță al culturii. Companiei îi este permis să folosească MON810 în Europa, până la anunțarea deciziei de către Comisia Europeană.

Alexandru Riza, coordonator de campanii al Greenpeace România, a declarat: „Îmbucurătoare decizia celor de la Monsanto de a elibera Europa de tehnologia lor care s-a dovedit ineficientă și, de asemenea, dăunătoare din unele puncte de vedere pentru mediul înconjurător și viețuitoare. În plus, productivitatea și interesul fermierilor români față de aceste culturi sunt oglindite în trendul descendent pe care l-a avut cultivarea acestora de-a lungul timpului pe teritoriul țării noastre. Monsanto, faceți loc unor tehnologii sustenabile!”

În luna mai, Monsanto a dat semne că va reevalua operațiunile din Europa, după ce a declarat că se confruntă cu reglementări mai aspre și lipsă de sprijin din partea mediului politic, pentru culturile MG[2]. În prezent, doar Spania cultivă cantități non-neglijabile de MON810, pe lângă culturile mai nesemnificative din Republica Cehă și Portugalia. 

Herman Van Bekkem campaigner Greenpeace pentru agricultură sustenabilă, a declarat: „Este o zi fericită pentru domeniul științific și de cercetare în Europa. În ultimele decenii, culturile MG s-au dovedit a fi rezultatul unei tehnologii ineficiente și nepopulare. Săptămânal apar noi dovezi care atestă impacturile periculoase ale culturilor MG asupra mediului înconjurător. Continua respingere și reticență din partea fermierilor, consumatorilor și guvernelor va determina Monsanto, în cele din urmă, la retragerea porumbului MON810, ultima cultură modificată genetic din Europa. O retragere completă a Monsanto ar putea, în sfârșit, crea spațiul necesar pentru ca agricultura europeană să se concentreze pe practici și tehnologii atât moderne, cât și tradiționale care oferă progrese reale în domeniul producției de hrană și pentru comunitățile rurale, fără a avea un impact negativ asupra mediului natural.”

În luna ianuarie a anului trecut, compania chimică germană BASF a semnalat retragerea sa de pe piața UE după ce a eșuat în a găsi suficient interes din partea consumatorilor pentru produsele sale modificate genetic[3]

Subiecte