Monsanto anunță retragerea parțială din UE

Comunicat de presă - iunie 10, 2013
Cu excepția țărilor unde există sprijin politic și din partea fermierilor, Monsanto nu își va mai promova activ produsele în Uniunea Europeană.

Bruxelles, 29 mai 2013 – Monsanto nu își va mai promova activ produsele în UE, cu excepția țărilor unde există sprijin politic, potrivit unui articol al serviciului de presă danez Investigative Reporting Denmark [1].

Vestea vine după ce două milioane de oameni din toată lumea au ieșit în stradă la finalul acestei săptămâni împotriva interferenței politice și a pagubelor de mediu provocate de una dintre cele mai mari companii de biotehnologie. În articol este citat un reprezentant al Monsanto care a declarat că la nivelul companiei s-a hotărât, în 2011, ca promovarea produselor netestate și posibil periculoase să fie oprită în UE, cu excepția țărilor unde se bucură de un „larg sprijin din partea fermierilor” și de un „larg sprijin politic”. Reprezentantul a concluzionat că Monsanto va restrânge culturile modificate genetic la Spania și Portugalia. Cu toate acestea, el a precizat că vor continua culturile de testare existente. Nu există informații potrivit cărora Monsanto va renunța la aplicațiile existente pentru comercializarea de noi culturi modificate genetic în UE.

În ianuarie 2012, compania germană BASF și-a retras operațiunile biochimice din Europa [2]. Marco Contiero, directorul de politici agricole al Greenpeace EU, a declarat: „Aceasta este o zi bună pentru știință și inovații în Europa. Concentrându-se mai ales pe organisme modificate genetic, Monsanto și alte multinaționale de biotehnologie au încetinit progresul mult prea mult timp. Ingineria genetică este o tehnologie depășită și primitivă. Pune în pericol mediul și sănătatea și nu poate furniza soluțiile de care are nevoie agricultura urgent. Acum ar trebui să fie acordată prioritatea altor biotehnologii de ultimă oră și altor metode agro-ecologice care pot furniza beneficii reale pentru fermierii și consumatorii europeni [3].”


Note:

 

[1] ‘GMO lose Europe – victory for environmental organisations’, Investigative Reporting Denmark, 29 Mai: http://www.ir-d.dk/gmo-lose-europe-victory-for-environmental-organisations/.

[2] http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/News/2012/BASF-retreats-from-Europe-as-GM-crops-rejected/

[3] ‘Chemical giant BASF flees Europe’, Greenpeace blogpost, January 2012: http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/blog/chemical-giant-basf-flees-europe/blog/38759/

Subiecte