Universitatea din Arkansas lansează două noi tipuri de soia nemodificată genetic

Articol principal - august 2, 2013
Universitatea din Arkansas a lansat două noi soiuri de soia convențională care oferă producție mare, rezistă la boli și a căror perioadă de recoltare poate fi stabilită după ce fermierii au terminat de recoltat cultura de orez.

UA 5213C, lansat în iulie, este un grup de cinci tipuri de soia care ajunge repede la maturitate, la mijlocul sau spre finalul lunii octombrie, potrivit lui Pengyin Chen, director al programului de multiplicare a boabelor de soia din cadrul Diviziei pentru Agricultură. Este o perioadă bună, care urmează recoltei de orez, adaugă Chen.

În câmpurile de testare, UA 5213C a avut o producție similară atât cu soia convențională cât și cu varietățile Roundup Ready, folosite pentru comparație. Pe lângă faptul că are o productivitate ridicată, soia este rezistentă la majoritatea bolilor.

UA 5612, lansată în 2012, ajunge la maturitate cu aproximativ 5 zile mai târziu decât n UA 5213C, dar are o productivitate și mai mare.

UA 5612 are o producție potențială mare, în timpul evaluărilor efectuate in Arkansas între 2005 si 2011, producția medie a fost de 62 de obroace / acru. În alte teste efectuate în Arkansas și în alte state din sud , din 2008 în 2011, UA 5612 a avut o productivitate de 53 de obroace/acru.

Varietăți convenționale precum aceste două noi soiuri de soia oferă cultivatorilor alternative iar cererea a crescut pentru rotația culturilor pentru a alterna cu cele rezistente la glifosat. Chen a declarat că folosirea acestor noi soiuri de semințe se intensifică în Arkansas.

Varietățile convenționale sunt mai ieftine decât cele modificate genetic, iar cultivatorii pot câștiga un premium de 1,5$/obroc pentru soia nemodificată genetic. Mai mult, Divizia de Agricultură permite fermierilor să păstreze semințe din cultură pentru a putea fi plantate în anul următor, (lucru care nu este permis în cazul folosirii de semințe modificate genetic.) Semințele convenționale nou-dezvoltate vor fi disponibile în masă, pentru fermieri începând cu anul 2014.

Sursa

Subiecte