Organismele modificate genetic - o amenințare pentru români

Comunicat de presă - mai 25, 2011
Conform unui sondaj de opinie național, 74% dintre persoanele care știu ce înseamnă organismele modificate genetic (OMG) ar alege să nu consume produsele alimentare asociate acestora, dacă pe etichetă ar fi menționată prezența OMG.

Conform unui sondaj de opinie național (1), 74% dintre persoanele care știu ce înseamnă organismele modificate genetic (OMG) ar alege să nu consume produsele alimentare asociate acestora, dacă pe etichetă ar fi menționată prezența OMG. 76% dintre cei aflați în cunoștință de cauză consideră că Guvernul României trebuie să interzică introducerea culturilor de OMG pe teritoriul României, iar 74% consideră că introducerea acestor culturi în țară va pune în pericol atât sănătatea populației, cât și mediul natural.

Studiul complet este disponibil aici 

La acest moment, doar 32% dintre români consideră că sunt bine informați în privința OMG-urilor, în timp ce 65% declară că sunt slab informați. Ministerul Agriculturii exploatează această lipsă de cunoaștere pentru a face propagandă în rândul populației în favoarea introducerii în țarăa  OMG, așa cum s-a putut observa cu ușurință în această primăvară pe majoritatea canalelor media. Pentru a pătrunde pe piața românească și ulterior pe cea europeană, cei câțiva producători care controlează piața OMG la nivel mondial au reușit să atragă de partea lor nu doar Ministrul Agriculturii, ci și cadre universitare din domeniul agronomiei și reprezentanți ai autorităților de sănătate publică.

Valorile acestea arată foarte clar că interesul marilor producători de semințe OMG diferă complet de cel al populației. Românii nu doresc introducerea OMG în țară și indiferent de presiunile venite din partea acestor giganți mondiali, Ministerul Agriculturii trebuie să rămână de partea noastră, a cetățenilor. România nu trebuie să devină un cultivator de organisme modificate genetic.” declară Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Dintre regiunile istorice ale țării, Moldova deține primul loc în privința refuzului de a consuma OMG – 81% din răspunsuri, iar Dobrogea susține cel mai puternic interzicerea cultivării acestora – 85% și posibilitatea ca OMG să dăuneze sănătății și mediului – 93%.


 

Note:

(1) Greenpeace România a realizat un sondaj de opinie pe tema OMG, la începutul lunii mai, prin intermediul Companiei de Cercetare Sociologică și Branding.

Subiecte