Organismele modificate genetic – realitatea din spatele miturilor

Pagină - august 6, 2009
Profesorul G.E. Séralini dezvăluie riscurile OMG pentru mediu, sănatate şi economie

Bucureşti, România – joi 25 octombrie 2007 – ora 11:00 - centrul de presă SRR

Introducerea organismelor modificate genetic (OMG) în ecosistemele complexe ale mediului înconjurător reprezintă un experiment global periculos, în joc fiind natura şi evoluţia noastră. Oamenii de ştiinţă din domeniul ingineriei genetice schimbă viaţa însăşi. Produsele ingineriei genetice sunt organisme vii care nu ar fi evoluat niciodată natural şi care nu au un habitat natural propriu. Aceste organisme create de om se pot reproduce şi încrucişa cu organisme naturale, astfel răspândindu-se în noi medii şi înmulţindu-se într-un mod care nu poate fi controlat sau prevăzut. Deoarece nu ştim prea multe despre cum se vor dezvolta aceste organisme noi în mediu şi deoarece aceste organisme vii se pot înmulţi şi răspândi, efectele negative ale OMG-urile s-ar putea să fie descoperite doar când va fi prea târziu.

În vreme ce Ministerul Mediului pare să privească încă indecis decizia de interzicere a OMG, cercetătorul francez, expert în OMG, Gilles-Éric Séralini, a cărui muncă este recunoscută în Europa şi în întreaga lume, vizitează în această săptămână oraşul Bucureşti. Recentele studii ştiinţifice realizate de profesor arată că OMG nu sunt sigure pentru mediu şi sănătatea oamenilor, şi pentru prima dată de la autorizarea OMG pentru alimentaţie au apărut semne de toxicitate în ficatul şi rinichii cobailor hrăniţi cu porumb MG.

Dovezile incriminatoare au fost obţinute de Greenpeace ca urmare a unui proces în justiţie, şi înmânate spre evaluare unei echipe de experţi conduşi de Profesorul Gilles Eric Séralini. Profesorul Séralini este specialist în biologie moleculară la Universitatea Caen, team-leader şi autorul a numeroase lucrări despre OMG şi protecţia mediului. Este Preşedintele Consiliului Ştiinţific pentru Cercetare Independentă de Inginerie Genetică (CRII-GEN). Este unul dintre primii cercetători care a îndrăznit să avertizeze lumea de pericolul OMG. Din 1998 a fost membru a două comitete din Franţa pentru evaluarea riscurilor OMG înainte şi după comercializare (comitetul Ministerului Agriculturii şi cel al Ministerului Ecologiei), şi a fost expertul Comisiei Europene în prima echipă a conflictului cu Statele Unite ale Americii purtat la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Care este impactul OMG asupra sănătăţii noastre şi asupra biodiversităţii? Sau acela al pesticidelor produse în OMG şi folosite pe scara largă? Sunt acestea evaluate riguros? Au fost suficient controlate înainte de a fi comercializate? Ar trebui să folosim principiul precauţiei înainte de a comercializa produse riscante?

Acestea sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde profesorul Séralini în cadrul conferinţei de presă organizată de Societatea Naţională de Radiodifuziune şi Greenpeace joi 25 octombrie 2007 la ora 11:00 în sala Centrului de Presă al SRR din strada General Berthelot 60-64.

Subiecte