Informații suplimentare despre porumbul 1507

Comunicat de presă - februarie 11, 2014
Miniștrii reuniți în cadrul Consiliului de la Bruxelles au dezbătut azi asupra autorizării cultivării unui tip de porumb modificat genetic produs de compania agrochimică DuPont Pioneer, porumb cunoscut ca 1507. Chiar autoritatea europeană pentru siguranță alimentară a admis toxicitatea culturii modificate genetic asupra fluturilor și moliilor și a avertizat asupra lacunelor existente în testarea efectelor porumbului 1507. Autorizarea acestui tip de porumb se confruntă cu o opoziție puternică, cât și cu obstacole la nivel legal. Greenpeace face un apel către Comisia Europeană, să ia în considerare argumentele științifice, politice și legale și să retragă propunerea de autorizare a culturii.

Riscuri de mediu

Porumbul 1507 este proiectat să producă o toxină pesticidă numită Bt, care este toxică pentru insectele parazite. Din 2011, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a subliniat în mod repetat impacturile toxinei eliberate în mediu de către porumbul 1507 asupra polenizatorilor importanți, cum ar fi fluturii și moliile (1). Drept rezultat, Comisia a cerut de două ori companiei DuPont Pioneer „să modifice planul de monitorizare și să propună măsuri de reducere a riscurilor” (2). Până acum, DuPont Pioneer a refuzat să facă acest lucru și cu toate acestea Comisia a făcut un apel către miniștri UE pentru a lua o decizie cu privire la cultura modificată genetic.

De asemenea, porumbul este proiectat să reziste la glufosinat de amoniu. Acest erbicid urmează să fie interzis în UE din cauza toxicității sale. Potrivit legislației UE, toate culturile modificate genetic tolerante la ierbicide trebuie să fie supuse unei evaluări de risc. Porumbul 1507 nu a fost supus unei astfel de evaluări.

Opoziție politică

Potrivit reglementărilor UE, este nevoie de o majoritate calificată pentru ca o propunere a  Comisiei să fie aprobată sau respinsă. Dacă o astfel de majoritate nu este atinsă, Comisia poate decide dacă să autorizeze sau nu cultivarea plantei.

Cu toate acestea, dacă o majoritate predominantă a țărilor își exprimă opoziția clară față de această propunere, Comisia poate reveni asupra deciziei. Anterior au existat declarații potrivit cărora ar „acționa astfel încât să evite o decizie opusă față de orice poziție predominantă care ar putea apărea împotriva implementării ”(3).

Franța, Italia, Austria, Polonia, Olanda, Lituania, Letonia, Danemarca, Malta, Luxemburg, Grecia, România și Ungaria și-au semnalat opoziția față de autorizarea porumbului. Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Spania și Estonia sunt singurele țări despre care se știe că sunt în favoarea aprobării, în timp ce Germania și Bulgaria au sugerat că se vor abține de la vot (4). Alte țări nu și-au exprimat încă poziția probabilă.

În cadrul unui vot din luna ianuarie, Parlamentul European a cerut Comisiei să retragă propunerea de autorizare (5).

Marco Contiero, director politici agricole al Greenpeace EU, a declarat „Aprobarea acestei culturi ar fi un act iresponsabil și eronat din punct de vedere legal. Testele de siguranță efectuate chiar de UE arată că porumbul 1507 dăunează fluturilor și moliilor și că încă există lacune semnificative în ceea ce privește testarea. Mai mult, folosirea acestei plante modificate genetic ar încuraja folosirea unui erbicid atât de toxic încât din 2017 acesta va fi oricum interzis.

Obstacolele legale

De la propunerea inițială a Comisiei, în 2009, EFSA a emis mai multe noi păreri științifice care au afișat îndoială față de siguranța noii plante modificate genetic (1). Drept rezultat, Comisia și-a modificat semnificativ propunerea. Sub legislația UE, Comisia trebuie să retrimită orice propunere amendată unui comitet format din experți din statele membre UE (6). Cu toate acestea, Comisia a trimis propunerea direct la miniștrii UE, trecând peste comitetul de experți.


Note:

[1] Opinia științifică a EFSA referitor la 1507, 6 Noiembrie 2012: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2934.htm și 25 octombrie 2012: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2933.htm.

[2] Decizia Curții Generale 26 septembrie 2013: CaseT‑164/10, paragraful 62.

[3] Comisia Europeană, 28 iunie 1999: Declarations on Council Decision 1999/468/EC, laying down the procedures for the exercise of implementing powers conferred on the Commission.

[4] Europolitics, 5 febriarie 2014: Ministers unlikely to reach qualified majority on GM maize.

[5] Parlamentul European, 16 ianuarie 2014: Food safety: MEPs oppose authorising new genetically modified maize.

[6]  Document al Comisiei Europene referitor la evaluarea riscului de mediu al plantelor tolerante la ierbicide septembrie 2009: www.greenpeace.org/eu-unit/en/Publications/2013/Environmental-risk-assessment-of-herbicide-tolerant-plants.

Subiecte