Porumbul modificat genetic MON810 din Delta Dunării a fost distrus

Pagină - octombrie 16, 2009
Organizațiile ecologiste cer Guvernului să distrugă toate culturile de porumb MG din România

București, 11 iunie 2008  - Organizațiile Salvați Dunărea și Delta, Eco Pontica și Greenpeace salută distrugerea porumbului modificat genetic (MG) MON810 cultivat ilegal în Delta Dunării . Cazul a fost semnalat de Neculai Amihulesei, corespondent al cotidianului România Liberă care a devenit astfel primul detectiv de gene de succes din campania lansată recent de Greenpeace. Domnul Amihulesei va primi astfel primul tricou de "Detectiv de gene" ca premiu oferit detectivilor eficienți. Mulțumim domnului Amihulesei pentru semnalarea acestui caz.

Cultivarea porumbului MG în Rezervația Biosferei Delta Dunării, declarată Patrimoniu Mondial Natural UNESCO, reprezintă un act criminal la adresa biodiversității. Gestul total iresponsabil și arogant din partea Monsanto, compania ce produce MON810, a fost imediat taxat de Guvern prin distrugerea culturii respective. MON810 este creat să ucidă un dăunător care nici nu există în Delta Dunării, deci gestul companiei este cu atât mai greu de înțeles. Guvernul trebuie să distrugă toate culturile de MON810 deoarece afectează specii de insecte nevizate, sănătatea solului și chiar viața acvatică.

Studii recente demonstrează că efectele porumbului MON810 care produce propriul pesticid sunt departe de a fi previzibile, iar potențialul de a fi dăunător este mult mai ridicat decât s-a crezut anterior. Autorizația pentru cultivarea MON810, singura plantă MG autorizată pentru cultivare în UE a expirat. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) este responsabilă cu furnizarea către Comisia Europeană a unei opinii științifice cu privire la riscurile OMG. La 18 martie 2008 EFSA și-a recunoscut limitele prin semnarea mandatului de la Comisia Europeană pentru a-și aduce în 24 de luni expertiza pentru evaluarea efectelor pe termen lung ale OMG așa cum cere legislația europeană. Cinci state membre UE au interzis cultivarea MON810, iar 21 nu îl cultivă. Riscurile MON810 pentru ecosistemele din România nu au fost evaluate 

Subiecte