Activiștii și fermierii americani au transmis un „avertisment de toxicitate” la Comisia Europeană

Articol principal - noiembrie 7, 2012
Raport: noi culturi modificate genetic vor duce la creșterea dramatică a cantităților de erbicide folosite în UE. 27 de activiști Greenpeace au transmis un avertisment în fața Comisiei Europene

Bruxelles, 7 noiembrie 2012 – Cultivarea de noi culturi modificate genetic în Europa ar putea duce la creșterea de 15 ori a cantității de erbicid folosite, anunță un studiu realizat pentru Greenpeace și prezentat astăzi la Bruxelles. Activiștii au dus „avertizarea toxică” la ușa Comisiei Europene, încheind turul european. Studiul a fost lansat și prezentat în nouă țări din Europa, iar cetățenii, comunitățile de fermieri și  factorii de decizie au fost avertizați asupra pericolului[1].

27 de activiști (câte unul pentru fiecare membru al UE) au afișat un banner pe care scria „avertizare toxică”, în fața sediului Comisiei. Activiștii au fost echipați cu echipament de protecție împotriva materialelor periculoase și au pulverizat bannerul cu „erbicid” pentru a ilustra un mesaj ascuns: ”culturile modificate genetic=mai multe agrochimicale”.

protest bruxelles

Comisia Europeană ia în considerare autorizarea cultivării a 26 de noi culturi MG, dintre care 19 sunt modificate genetic astfel încât să fie rezistente la erbicide – în mare parte la glifosat, ingredientul activ din multe erbicide care se vând în toată lumea. Multe culturi similare sunt deja cultivate în America de Nord și de sud, având consecințe devastatoare asupra mediului și societății, fapt documentat în Growing Doubt, un nou documentar realizat de Greenpeace.

Raportul a fost realizat de economistul agricol Dr. Charles Benbrook[2] și relevă faptul că introducerea culturilor MG rezistente la glifosat ar duce la creșteri substanțiale ale folosirii glifosatului și altor pesticide, creșterea prețurilor la semințelor și a dominației corporatiste asupra producției alimentare.

Raportul prezice creșteri de peste 800% - până la 1500% pentru soia modificată genetic – a cantității de glifosat folosită în UE într-o perioadă de 14 ani (2012-2025) pentru porumb, soia și sfeclă de zahăr rezistente la glifosat.

Europa are șansa de a învăța din greșelile făcute la mine în țară,” declarat Wendel Lutz, un fermier american aflat astăzi la Bruxelles. „De fiecare dată când am descris dificultățile pe care le-am întâlnit la propria mea fermă, agricultorii din Europa au fost impresionați. Iar când eu au auzit că același model corporatist ar putea fi implementat aici, au devenit receptivi și s-au arătat alertați cu privire la propriul viitor. Sperăm că CE va admite aceste motive de îngrijorare și va lua în seamă avertizarea pe care o transmitem acum, aici. ”

Potrivit dr. Benbrook, „Fermierii din SUA au deja mari probleme, acum ei încearcă să iasă din cercul vicios în care au intrat. Dependența de culturi rezistente la ierbicide din SUA a declanșat apariția și răspândirea rapidă a aproape 24 de tipuri de buruieni rezistente la glifosat, ceea ce a dus la creșterea costurilor de producție în cadrul fermelor, cât și a volumului și a ecotoxicității de ierbicide necesare pentru a preveni pierderile majore ale recoltelor.”

„Acest studiu trebuie să acționeze ca un semnal de alarmă. Dată fiind moștenirea toxică a culturilor modificate genetic rezistente la erbicide, ar fi o dovadă de completă iresponsabilitate din partea Comisiei Europene să permită cultivarea acestora pe câmpurile noastre,”  a declarat Marco Contiero, director de politici agricole al Greenpeace EU.

„Astăzi aducem împreună la Bruxelles vocile fermierilor americani și ale europenilor îngrijorați. Comisia Europeană trebuie să se decidă: vor proteja agricultorii și consumatorii sau vor susține industria agrochimică care ne suflă în ceafă?” a declarat Lasse Bruun, campaigner al Greenpeace International pentru agricultură sustenabilă.


Note:

[1] Turul de 18 zile a inclus proiecții publice ale documentarului despre efectele culturilor modificate genetic rezistente la erbicide asupra economiei, mediului și comunităților locale în SUA și Argentina. Turneul a inclus vizite în orașe din Polonia, Danemarca, Germania, România, Spania, Franța, Luxembrug și Olanda, înainte de a ajunge în Belgia.

[2] Dr. Benbrook este profesor cercetător la Centrul pentru Agricultură Sustenabilă și Resurse Naturale la Washington State University (SUA). El a publicat recent prima estimare evaluată inter-partes a impactului culturilor MG rezistente la glifosat, pe baza unei analize ample a datelor de la Serviciul de Statistică al Departamentului SUA pentru Agricultură. Greenpeace l-a delegate pe dr. Benbrook să realizeze o prognoză pentru UE, evaluând efectele culturilor MG rezistente la erbicide, dacă acestea vor fi aprobate de Comisia Europeană.

Subiecte