Mexicanii se opun organismelor modificate genetic

Articol principal - noiembrie 14, 2012
Companiile Monsanto și Pioneer vor să cultive peste 1 milion de hectare de teren cu organisme modificate genetic în Mexic, în scop comercial

5 noiembrie, Mexic: În fața clădirii Ministerului Agriculturii, Greenpeace alături de cetățeni și agricultori, au protestat timp de 4 ore, ținând lumânări și bannere cu mesajul „Monsanto: afară din porumbul mexican”. Protestul a fost organizat pentru a solicita ministrului agriculturii, Francisco Mayorga, să protejeze soiurile  de porumb mexican și să nu acorde permise companiilor Monsanto și Pioneer să folosească mai mult de 1 milion de hectare în statele Sinaloa și Tamaulipas pentru cultivarea porumbului transgenic în scop comercial.

Cele 177 de permise încalcă legea, potrivit avocatului, din cauză că guvernul mexican ignoră acordul internațional semnat cu privire la convenția pentru biodiversitate și Protocolul de la Cartagena, și ignoră reformele constituționale care includ dreptul la un regim alimentar sănătos și îndestulător.

protest

Pe 30 octombrie, cultivatorii de porumb din comunitățile din San Ignacio și Concordia, Sinaloa, au cerut guvernului să refuze autorizația pentru Monsanto, care i-ar permite să cultive porumb transgenic în scopuri comerciale pe 700.000 de hectare din acest stat. De asemenea, agricultorii au atras atenția asupra faptului că ei și societatea civilă nu au fost notificați despre existența unui proces de consultare publică asupra schimbării modului de producție a porumbului din regiunea respectivă.

Producătorii susțin că consultarea publicului prezentată de Monsanto numai pe website-ului ministerului agriculturii a lăsat pe dinafară sute de agricultori și indigeni care au păstrat de mii de ani bogăția porumbului mexican și că acei oameni nu au acces la internet și nu se pot informa doar pe această cale. Acest aspect reprezintă încălcarea art. 2, partea XIV și 108 din Legea Biosecurității a Organismelor Modificate Genetic.

Dacă guvernul aprobă solicitările companiilor de a cultiva porumb modificat genetic în scop comercial, pe 700.000 de hectare în statul Sinaloa, nu mai poate garanta producția porumbului alb fără OMG, pentru alimentația cetățenilor. Autorizațiile vor amenința posibilitatea aplicării dreptului constituțional la un regim alimentar hrănitor, îndestulător și de calitate, și astfel reprezintă o amenințare la suveranitatea hranei mexicanilor.

De pe 17 octombrie, 27.674 de persoane au acționat alături de Greenpeace împotriva cultivării de porumb transgenic.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=Zr4ZcBz7j0w

 

Subiecte