Raport EFSA-un nou pesticid responsabil de declinul albinelor

Articol principal - mai 29, 2013
Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară leagă un al patrulea tip de pesticid cu declinul albinelor. Greenpeace: UE trebuie să acționeze în privința pesticidelor dăunătoare și să dezvolte un plan pentru salvarea albinelor

Bruxelles, 27 mai – În cea mai recentă avertizare științifică cu privire la impacturile pesticidelor comune asupra albinelor, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a lansat astăzi o evaluare științifică ce face legătura între pesticidul fipronil și efectele dăunătoare asupra albinelor. Trei alte pesticide dăunătoare albinelor au fost parțial interzise în Europa, în urma unor rapoarte similare publicate de EFSA în ianuarie.

EFSA a concluzionat că fipronilul, produs de compania germană BASF, presupune un „risc acut pentru albinele melifere atunci când este folosit pentru tratarea porumbului” [1]. Evaluarea EFSA a scos la iveală și lacune mari de informații la nivelul studiilor științifice, care împiedică evaluarea riscurilor pentru alte insecte polenizatoare în afara albinelor melifere și a pericolelor expunerii la reziduurile chimice ale substanței (de exemplu în sol și în plantele care nu sunt vizate). Pe baza informațiilor disponibile, potrivit EFSA, sunt riscuri mai mici în folosirea fipronilului pentru anumite legume.

Drept urmare, Greenpeace solicită UE să interzică fipronilul și să dezvolte un plan amplu de combatere a colapsului populațiilor de albine din Europa.

Directorul Greenpeace pentru politici agricole UE, Marco Contiero a declarat: „Faptul că fipronilul și alte pesticide toxice pentru albine au fost autorizate de la bun început arată că testările de siguranță ale UE trebuie reevaluate. Aceste pesticide s-au acumulat în mediul înconjurător timp de zece ani, deci interzicerea lor limitată, temporară, nu va fi de ajuns pentru a permite albinelor să se refacă, mai ales că alte substanțe chimice similare sunt încă folosite. Comisia Europeană ar trebui să dezvolte un plan amplu pentru protejarea insectelor polenizatoare, începând cu o interzicere fermă a fipronilului și a altor substanțe dăunătoare albinelor.”

Pe 29 aprilie anul curent, majoritatea țărilor UE au susținut interzicerea parțială, pe timp de doi ani și patru culturi de interes (porumb, floarea-soarelui, rapiță și bumbac), a trei pesticide din gama neonicotinoidelor, asupra cărora EFSA a concluzionat, în urma evaluării lor, că sunt dăunătoare albinelor [2]. Pe 24 mai, Comisia Europeană a adoptat oficial interzicerea, care va intra în vigoare în decembrie 2013 [3]. Cel mai recent raport Greenpeace referitor la pericolul substanțelor chimice asupra albinelor „Declinul albinelor” arată efectele pe care cele trei neonicotinoide și alte patru pesticide comune, printre care și fipronilul (care nu face parte din gama neonicotinoidelor) le au asupra sănătății polenizatorilor [4].

Alexandru Riza, coordinator de campanii în cadrul Greenpeace România, declară:După cum s-a putut observa în data de 29 aprilie, majoritatea țărilor au votat pentru interzicerea acestor substanțe dăunătoare. De ce? Pentru că înțeleg amploarea acestei situații. E trist că România nu s-a aflat printre ele și că perspectiva celor care au luat această decizie e atât de limitată. Domnule Ministru, avem nevoie de albine mai mult decât de pesticide!

Pentru statele membre, următorul pas este retragerea sau adaptarea autorizațiilor existente pentru a se alinia cu restricțiile UE până pe 30 septembrie 2013. Autoritățile naționale sunt responsabile pentru asigurarea aplicării corecte a restricțiilor.

Deși este un prim pas important, interzicerea parțială a celor trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam) nu este suficientă pentru a ajuta polenizatorii Europei să se refacă numeric. UE ar trebui să aprofundeze cercetările asupra legăturilor dintre cele mai utilizate pesticide și declinul polenizatorilor și să nu mai finanțeze actualul sistem agricol - intensiv din punct de vedere chimic, ajutând în schimb practicile moderne de agricultură ecologică.

Albinele și alte insecte polenizatoare joacă un rol crucial în producția de hrană. O treime din culturile agricole mondiale depind direct de polenizarea directă de către albine și alte animale [5].


Note

[1] Raportul EFSA de evaluare a riscurilor pentru albine de la fipronil http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130527.htm

[2] http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/agricultura-sustenabila/romania-a-pus-gand-rau-albinelor/[3] Restricțiile UE referitoare la folosirea pesticidelor intră în vigoare de la 1 decembrie: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-457_en.htm  -24 mai 2013   

[4] Raportul Greenpeace-Declinul albinelor http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/agricultura-sustenabila/activitati/Declinul-albinelor/

[5] Kremen C, et al (2007), Pollination and other ecosystem services produced by mobile organisms: a conceptual framework for the effects of land-use change, Ecology Letters, 10: 299-314.

 

Subiecte