Conform europarlamentarilor, o nouă autorizație pentru porumbul modificat genetic trebuie respinsă

Articol principal - ianuarie 17, 2014
Parlamentul European a votat recent în favoarea unei rezoluții inițiată de Partidul Verzilor pentru respingerea autorizării cultivării unei varietăți de porumb modificat genetic în UE pentru prima dată în 15 ani.

Parlamentul European a votat recent în favoarea unei rezoluții inițiată de Partidul Verzilor care face apel la guvernele din Uniunea Europeană să respingă propunerea Comisiei Europene pentru autorizarea cultivării unei varietăți de porumb modificat genetic în UE pentru prima dată în 15 ani. Grupul Verzilor a primit entuziasmat rezultatul, iar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Siguranță Alimentară a declarat:

Parlamentul și-a arătat astăzi poziția foarte clar: nu ar trebui să existe o nouă autorizație pentru porumbul modificat genetic, așa cum a propus Comisia. Acest vot reprezintă o mustrare evidentă față de Comisia Europeană și oferă un mandat democratic guvernelor europene pentru a respinge autorizația propusă pentru această varietate de porumb modificat genetic. Această abordare a Comisiei față de această tehnologie controversată și nepopulară nu este acceptabilă și guvernele Uniunii Europene din cadrul Consiliului trebuie să ofere un răspuns clar și să respingă această autorizație.”

”Există o serie de probleme în legătură cu această nouă varietate de porumb modificat genetic (1507, comercializat sub denumirea de Herculex în afara Uniunii Europene), mai ales în ce privește impactul său potențial asupra insectelor polenizatoare, de exemplu fluturii. Nu a fost realizată o evaluare corectă cu privire la riscurile asociate cu această varietate de porumb modificat genetic. Acest lucru, împreună cu opoziția clară a cetățenilor europeni față de organisme modificate genetic, arată că acest proiect nu ar fi trebuit propus în primă fază și cu siguranță ar trebui respins.”

”Pe lângă acest lucru, există o reală nevoie de a reforma procesul de autorizare pentru organismele modificate genetic in Uniunea Europeană pentru a ține seamă de deciziile în mod constant negative din Consiliul de Miniștrii al UE.”

Comisia Europeană a recomandat aprobarea acestui nou tip de porumb modificat genetic din noiembrie 2013. În perioada cuprinsă între noiembrie 2013 și ianuarie 2014, guvernele UE au votat asupra deciziei Comisiei, europarlamentarii opunându-se autorizării acestei noi varietăți de porumb modificat genetic.   

Subiecte